XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
 
Népművészeti vásár • 2019. április 6–7. szombat-vasárnap, 10.00–21.00 • Küzdőtér
Kézműves foglalkozások és játszóház 10.00–18.00
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) programja


nesz logo zolden


Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) és Tagszervezetei a magyar népi kézművesség legkiválóbb alkotóit tömörítik, akik egyedi, magas művészeti értéket hordozó alkotásokat, tárgyakat hoznak létre.

A NESZ Tagszervezetének tagjai a közösségükben alkotó, a tudást közösségi hagyományozás útján elsajátított népművészek, továbbá a tudást formális és nem formális oktatási keretek között elsajátító kézművesek, akik a hagyományos alapok megőrzése mellett egyedi stílust alakítottak ki, újító, kísérletező folyamat során formavilágukban állandóan megújulnak.

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár keretében a NESZ szervezésében a közönség találkozhat a hagyományőrző népművészeti kirakodóvásárban jeles népművészek és kézművesek alkotásaival valamint gyermekek és felnőttek kipróbálhatják a népi kismesterségek fogásait, kézműves foglalkozásokon és játszóházban vehetnek részt az alábbi Tagszervezeteink közreműködésével:

- Dr. Kresz Mária Alapítvány – Budapest
A Dr. Kresz Mária Alapítvány – Fazekas Központ a Kárpát-medence és ezen belül főleg a magyar nyelvterület rendkívül gazdag fazekas hagyományainak jobb megismeréséhez nyújt segítséget. A Központ megnyitása óta rendszeresen fogad iskolás- és óvodás csoportokat mesterségbemutatóra és tematikus foglalkozásokra.

A Táncháztalálkozó közönsége kipróbálhatja a kézi agyagozást, korongozást, egyszerű népi hangszerek készítését (dudula, zúgattyú, recefice), csuhé és gyékény játékokat, kötélverést, valamint amíg a gyerekek alkotnak a felnőtteket logikai játékokkal várja a „felnőtt megőrző”.


- Matyó Népművészeti Egyesület – Mezőkövesd 

A Matyó Népművészeti Egyesület 1991 óta működik Mezőkövesden. Tagjai vállalják azt a nemes feladatot, mely Matyóföld népművészeti értékeinek továbbörökítését és fejlesztését jelenti. Az egyesület fenntartásában több folklór együttes működik, de nagy hangsúlyt fektet a kézműves örökség gondozására is. A Kézműves Kör tagjai a népi díszítőművészet szinte valamennyi ágának (hímzés, bútorfestés, fazekasság, mézeskalácsosság, szövés, fafaragás, játékkészítés, szálas anyagfonás) művelői, szakmájuk elismert mesterei. 

A „matyó” szó hallatán a legtöbb embernek a színpompás hímzés jut eszébe, mely nemcsak a mezőkövesdi, hanem a magyar népművészetnek is méltó reprezentánsa. Az egyesület komoly erőfeszítéseket tesz arra vonatkozóan, hogy az eredeti matyó örökség jellegzetességeit felhasználva a mai kor igényeinek megfelelő kézműves munkák szülessenek. A szervezet tagjai és csoportjai számos külföldi és hazai rendezvényen, fesztiválon vendégszerepelnek. 2012-ben a matyó népművészet az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listájára nyert felvételt, 2013-tól pedig a Hungarikumok Gyűjteményét gazdagítja.

A Táncháztalálkozó alkalmával a látogatók megismerkedhetnek a matyó kultúra elemeivel, valamint az alábbi mesterségek kipróbálására várják a kicsiket és nagyokat: matyó minták rajzolása textilre, papírra, zsebkendő hímzés, gyékény báb – és karkötő készítés, bojtkötés, horgolt virág készítés, körmöcske fonás, sodrott karkötő készítés, könyvjelző színezés, tavaszi papírvirág készítés, rongybaba készítés.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Népművészeti kézműves kirakodóvásár
A vásári forgatagban szinte minden mesterség képviselteti magát. Láthatunk szemet gyönyörködtető hímzéseket, fonott kosarakat, kerámiákat, csuhé- és szalmadíszeket, tűzzománc ékszereket, táncos cipőket, csizmákat és még hosszan sorolhatnánk a kiváló portékákat.
Megosztás