XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
 
Az OTP Bank Táncház Díj 2019 és a Táncház Érmék ünnepélyes átadása
2019. április 6. szombat, 20.35–20.45 • Küzdőtér


habkartya 2019  Radak Jani kicsi

A felterjesztett jelöltek közül a kuratórium döntése alapján 2019-ben az OTP Bank Táncház Díjat Radák János néptáncos, táncoktató, koreográfus kapja.
„1989 novembere, első erdélyi utazásom óta veszek részt néptánc- és népzenei gyűjtésekben. Palenik Józseffel a Rábaköz és Szigetköz falvainak táncai mellett a mezőségi Szék és Visa táncait próbáltuk megismerni. Ezt a munkát Varga Sándorral a széki, visai és a környékbeli mezőségi falvak táncéletének megismerésével folytattuk. Muszka Gyurival a mérai, türei, andrásházi táncokkal foglalkoztunk. Bejártam a Gyimes völgyeit, Moldvát, a felcsíki falvakat, a Nyárád mentét, Vajdaszentiványt, Szászcsávást és a Kutasföldet táncosok, muzsikusok után kutatva.
Az 1990-es évek végétől a bukovinai táncok és táncélet megismerésével, megismertetésével foglalkozom a legtöbbet. Feleségemmel, Fekete Etelkával e táncokat tanítottuk és koreográfiákat készítettünk több táncegyüttesnek, közöttük a szekszárdi Bartinának, a gyöngyösi Vidróczkinak, a kaposvári Somogynak, a tamási Pántlikának, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnek. A régies bukovinai táncok visszatanítását segítettük a tolnai, baranyai, bácskai székelylakta falvakban, valamint az al-dunai székelyeknél Hertelendyfalván és Székelykevén.
A tánc szeretetének megéreztetése, a táncházba járás megszerettetése fiatalokkal-idősekkel, táncházak szervezése, az ott történő oktatás a mosonmagyaróvári, pécsi, baranyai és tolnai munkálkodásom legfontosabb feladata.
A tánc felemel, erőt ad, gyógyít és közel visz a szívekhez!"

 
A táncházmozgalom érdekében kifejtett munkájuk elismeréseként Táncház Érmet kapnak az alábbi muzsikus személyiségek:

tanchaz erme

Benkő András  zenész, kobzos énekmondó
Halász László  zenész, a KOLO együttes vezetője
Halmos Attila
  prímás, énekes
Rőmer Judit  népzenész, etnográfus
Salamon Beáta  népzenész, népi hegedűtanár

Szeretettel gratulálunk!

 

 
Megosztás