XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
 
2019. április 5. péntek, 19.00
„Halljunk szót...!” –  A Táncháztalálkozó 2019 nyitókoncertje és táncháza
Fonó Budai Zeneház • Budapest XI. ker., Sztregova u. 3.

19:00 Kiállítás Kallós Zoltán emlékére Henics Tamás fotográfiáiból 
20:00 Heveder-Üsztürü: CsávásIram koncert 
21:00 Táncház

Kiállítás Kallós Zoltán emlékére Henics Tamás fotográfiáiból

Henics Tamás

Henics Tamás kutatóorvos, fotográfus, amatőr népzenész, akit a tavalyi évben Halmos Béla-emlékéremmel tüntettek ki a magyar kulturális hagyományok átörökítéséért, a népi műveltség széleskörű megismertetéséért. Szabadidejében Erdélybe jár, elsősorban Kalotaszeg, Mezőség, illetve az ezen tájegységek szórvány magyarságának falvai mindennapi életének, szokásainak, zenei világának fotódokumentálásával foglalkozik.

Heveder-Üsztürü: CsávásIram

csavasiram1

Különös módon a csávási muzsikával történő megismerkedés mindkét zenekar esetében Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncegyüttessel való közös munka során kezdődött, de az azóta eltelt időben Szászcsáváson vagy környékén, valamint csávási zenészekkel töltött különféle alkalmak egyre nagyobb kötődést eredményeztek ehhez a zenéhez és a Kis-Küküllő menti falusi élethez.

„Csávás zenéjének van egy jellegzetes lüktetése, mely a táncházmozgalom érrendszerén keresztül a világ szinte minden pontjára eljutott. Így jutott el Vucic Zsigi barátunkhoz is, kinek érlelődő évek után jött az ötlete, hogy a szászcsávási zenei lüktetés megnyilvánulási formáinak sokszínűségét mutassuk be, attól függően, hogy hol, milyen korban, kinek és kikkel megszólaltatva, illetve milyen alkalomhoz kötődve jelenik meg. Ezen felkérésnek próbálva eleget tenni egy hordozható eszközre rögzítettük elképzelésünket, melyet a hallgató felé tárunk, remélve, hogy a zenehallgatás élményén kívül a csávási iram és zenei lüktetés továbbélését is szolgálja.”

Üsztürü:
Major Levente – hegedű, ének
Moldován István – hegedű, ének
Szász József – brácsa
Szász Lőrinc – nagybőgő

Heveder:
Fazakas Levente – hegedű, ének
Molnár Szabolcs – hegedű, ének
Fazakas Albert – brácsa
Szilágyi László – brácsa, harmonika, ének
Bajna György – nagybőgő, ének

Közreműködik:
Mátéfi Csaba – ének


Megosztás