XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
 
Aprók tánca és játéktanítás • 2019. április 6. szombat, 10.15–16.00 • Martin György terem (I. em.)

Szilas Néptáncegyüttes
A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes a főváros XV. kerületében, Rákospalotán működik. Az együttes jelenleg közel 170 tagot számlál, háromévestől a felnőtt korig. Egy számunkra nagyon kedves tájegységről, Kalocsa környékéről hozunk játékokat és táncokat, valamint az együttes Palánta csoportja egy mesét is el fog táncolni. Mesével, játékkal, énekkel és tánccal várunk kicsiket és nagyokat. Az együttes művészeti vezetői és a Palánta csoport oktatói: Marosy Gerda, Aranygyöngyös táncos, Józsa Tamás, kétszeres Aranysarkanytyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, Farkas Henrietta, Ress Katalin és Ress Tamás.

Tarsoly zenekar
A Tarsoly zenekar megalakulása óta fontosnak tartja a következő generációk népzenével való megismertetését. A hatfős banda öt tagja dolgozik tanárként, így mindennapjaink részévé vált a gyerekek oktatása. E mellett az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel való szoros együttműködés határozza meg szabadidős tevékenységeinket. Összefoglalva e körül forog az életünk: népzene, gyerekek. A zenekar tagjai: Margetán Máté - fúvós hangszerek, Jobbágy Bence - cimbalom, Hornich Thomas - nagybőgő, Böröcz Balázs - brácsa, Bencze Mátyás - hegedű

Mir Dávid
21 éves vagyok, 7 éves koromban kezdtem el néptáncolni a Vasas művészegyüttesben, ahol azóta már a gyerekcsoportokat is oktatom. Emellett a Szentendre táncegyüttesben is táncolok. A Vasas gyerekcsoportjain kívül oktatok még általános iskolában, óvodában, illetve Nagyberegen a Hagyományok Háza által létrehozott mentorprogram keretében Szelesné Huszti Beátával. A Magyar Táncművészeti Egyetem végzős hallgatója vagyok. Hiszek az eredetiség megőrzésében és az értékek melletti fiatalos megfogalmazásban, az energiában. Idén sikerült elnyernem az első aranysarkantyúmat Békéscsabán.

Szelesné Huszti Beáta
7 éves koromban kezdtem a néptáncot a kárpátaljai Tiszapéterfalvi Művészeti Iskola keretein belül. Majd a Nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium táncművészeti tagozatán végeztem 2012-ben. Közben az Örökség Néptáncegyüttes művészeti vezetője voltam Tiszapéterfalván. A Maglódi Vermesy Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában a néptáncot több mint 200 gyereknek oktatom. A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja jóvoltából mentorprogramban vesz részt Nagyberegen, Mir Dáviddal. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Egyetemen tanulok.

Sándor Ildikó
Játszom, mióta az eszemet tudom, felnőttként pedig játszani tanítok másokat is. A közelmúltban megjelent Kerekecske, kutacska… könyvem újabb ölbeli játékaiból válogattam ki a legkedvesebbeket, hogy kicsinyeknek és nagyoknak örömet szerezzek velük.

Gyémánt Ádám és Gyémánt-Csontos Lívia
Idestova 11 éve tanítunk együtt. Az óvodás korosztálytól egészen a senior korosztályig igyekszünk átadni kultúránk egy-egy apró szeletét. 6 évig vezettük a soroksári Kisdunamente Toppantó Gyermek Tánccsoportot, melynek alapítói is voltunk. Amikor Pomázra költöztünk, szerettük volna ott is beindítani a néptáncoktatást, így 3 éve alapítottuk meg a Kevély Táncegyüttest, ahol 3 csoportban közel 90 gyermek ropja már a táncot. A szakmaiság fontos, de még ennél is fontosabb számunkra a közösség, így a táncpróbák és táborok mellett disznóvágást, jeles napokhoz kötődő 200-300 fős családi táncházakat, közös kirándulásokat szervezünk a táncos lábú gyerekeknek és családjaiknak.

A Magyar Pedagógiai Társaság Hagyományismereti szakosztálya hosszú évek óta állandó közreműködője a Táncháztalálkozónak. Tagjai a néphagyomány iránt elkötelezett óvodapedagógusok, tanítók, tanárok. Most is, mint minden esztendőben egy-egy tájegység legszebb népi játékaival várják a résztvevőket.

Németh Nóra és Babinecz Sándor
Németh Nóra a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének munkatársa. Több évtizedes táncos és táncoktatói tapasztalattal rendelkezik, rendszeresen tart foglalkozást óvodásoknak, több ízben tanított határon túli gyermekcsoportokat - legutóbb a kárpátaljai mentorprogram keretében técsői és viski gyerekeket. Babinecz Sándorral szívesen táncolják és tanítják Somogyország táncait gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Bese Botond és az Aprája
Az Aprája Dudazenekar 2011-ben alakult Gödön, a Búzaszem Általános Iskolában..Bese Botond duda tanár hozta létre a zenekart, hogy össze fogja a keze alatt nevelkedő gyerek dudás tanítványokat. Az iskolában a dudások heti rendszerességgel gyakorolnak. A zenekar tanulói gyakran látogatják az idős hagyományőrző mestereket, pásztor zenészeket, furulyásokat, dudásokat, táncosokat. Iskolában tanult tudásukat ezzel is elmélyítik. Céljuk, hogy alaposan megismerjék a hagyományos magyar dudazenét és népszerűsítsék Magyarországon és külföldön egyaránt. Gyakran közösen koncerteznek a 30 éves Magyar Dudazenekarral.
Dudások:
Berkes Péter .
Nagy Levente
Csányi Kelemen
Bese Botond

Németh András (népzenész, tekerő)
Több, mint tíz éve tanítok tekerőt alap- ,közép- és felsőfokon egyaránt. Rendszeresen részt veszek oktatóként az Országos Tekerős Találkozókon, a Dunántúli Bourdon Zenei Táborban és a Tihanyi Bourdon Zenei Hétvégéken. Ugyancsak több, mint tíz éve minden héten több óvodai zenés foglalkozáson muzsikálok gyermekek tánca alá."

Szente János
2016-tól megalapítottam és vezetem a Pannonica Táncműhelyt. Az alsós, az ifjúsági és a felnőtt korosztály oktatója vagyok. 2009-től a Szent II. János Pál Iskolaközpontban (régebben Szent Benedek) tanítok órarendben néptáncot az alsós és felsős évfolyamoknak illetve 2017- től az óvodásoknak is szakkör szinten. 1999- 2016-ig a Bartók Táncegyüttes (Teszáry- féle :)) óvodás, gyermek, utánpótlás, ill. ifjúsági csoportjainak voltam oktatója.
1999- óta rendszeresen tanítok gyermekeket a pilisborosjenői Kerekes Táncegyüttes nyári táboraiban, 2006- óta a határon túli gyermekeknek meghirdetett Szent László táborban. 2007- 2010-ig a Maros- Küküllő- menti Népzene- és Néptánctáborban (Magyarlapád) tanítottam a kezdő csoportot (zömmel gyermekek).
Rendszeresen vezetek táncházakat alkalomszerűen iskolákban, óvodákban.

Bubabál
Zenélnek: Benke Grátzyán, Bolya Dániel és Róka Szabolcs.
Táncot tanít: Kovács Zsuzsanna
Pedagógusként a tanórai keretek között nemcsak a kultúránk megismertetése és megszerettetése a cél, hanem kiemelt fontosságú, hogy segítsük a közösségi élmények kialakulását. A zene, a játék és a tánc, mint örömforrás lehet a mindennapok része, de mindeközben eszközei is a közösségi élmények létrejöttének. Gyermektáncházainkban a célunk, hogy a legfontosabb közösség, a család gazdagodjon ezekkel az élményekkel. A Bubabálban a gyermekjátékok mellett a moldvai tánczenével igyekszünk megszólítani mind a legkisebbeket, mind a szüleiket.

 
Megosztás