XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
 
Hova tovább? • 2019. április 6. szombat, 17.30–19.30 • Martin György terem (I. em.)
Reflektorfényben a Művészetisek – Bemutatkoznak a középfokú táncművészképzés növendékei

Szerkesztő:
Baranyai Barbara
Muzsikál: Gázsa zenekar

Fellépnek és bemutatkoznak a Magyar Táncművészeti Egyetem néptáncművész szakos, valamint a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium néptánctagozatos diákjai.

A „Hova tovább?” programrészben az ország különböző pontjain zajló középfokú táncos képzések tanulói várják a velük egykorúakat. A szakgimnáziumok mutatkoznak majd be, rövid ízelítőt adva az intézményekben folyó képzés eredményeiről. Egy helyen lehet megtekinteni, hogy milyen széles a paletta, milyen a jövő táncos utánpótlása. A növendékek mesélnek majd a saját élményeikről, benyomásaikról és arról is, hogy miért érdemes belevágni ebbe a csodálatos szakmába. Bemutatóikat követően lehetőség nyílik arra is, hogy velük együtt tanuljuk vagy ismételjük a táncos lépéseket.


________________________________________________________________________________________________

A Magyar Táncművészeti Egyetem 

A Magyar Táncművészeti Egyetem táncművész képzésének néptánc szakirányú hallgatói többnyire 14 évesen felvételiznek, és az egyetem speciális képzési lehetősége következtében 5 év után BA táncművész diplomával lépnek ki az alma mater kapuján. A szakmai képzés a táncművészet széles spektrumát öleli fel, nem csak az autentikus néptánc kultúrát sajátítják el a hallgatók, hanem a társművészetek, mint a klasszikus balett, moderntánc, történelmi társastánc, modern társastánc is meghatározó része tanulmányaiknak.
Műsoruk célja, ennek a hazánkban egyedülállóan sokoldalú néptáncművészképzés rövid bemutatása. 
Autentikus néptánc és kortárs alkotások. Játék és komolyság. Sok gyakorlással elsajátított koreográfiák és improvizáció. Ez mind-mind helyet kap a néptánc szakos évfolyam előadásában – bizonyítva, hogy a néptánc ma is él, ma is hat: nem csupán múzeumi „tárgy”, hanem beszélt „nyelv”, ami a 21. században is működik.
A koreográfiák ismert vendégkoreográfusok és az évfolyam mestereinek – Appelshoffer János, Hortobágyi Gyöngyvér, dr. Ónodi Béla, Rémi Tünde és Végső Miklós – munkái.
Tanszékvezető: Hortobágyi Gyöngyvér főiskolai tanár


Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium néptánc tagozata

A tavalyi évben fennállásának 25. jubileumát ünneplő Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium az ország első népművészeti szakközépiskolája. A néptánctagozat kezdetektől az intézmény „zászlóshajójának” számít. Bár a népművészeti profil kapcsán képzési rendszerünkben elsősorban a hagyományos paraszti tánckultúra nyelvezetének elsajátítása a cél, jelen van a klasszikus balett és a modern-kortárs táncoktatás is. Színpadi repertoárunk jelentős részében is az autentikus néptánc hiteles, mai színházi igényeket kielégítő megformálására törekszünk, de nyitott, kísérletező szándékkal fordulunk a modern-kortárs táncirányzatok eszköztárának megismerése, elsajátítása, megformálása felé.
A 4 + 1 éves szakgimnáziumi képzés mellett, a 2 éves szakképzésünk is OKJ-s vizsgával zárul.
Táncos növendékeink számos rangos szakmai fórumon értek el csoportos és egyéni sikereket. Közülük többen választották a hivatásos táncos pályát vagy váltak táncpedagógussá.
A jelenleg 50 diákot számláló tánctagozat most következő bemutatkozó műsorában a közelmúltban tanult táncanyagokból láthatnak válogatást, melyek hol koreográfiai részletként, hol pedig individuális, improvizatív szabadtáncként kerülnek bemutatásra.
Ha kedvük úgy kívánja, ne fogják vissza magukat! Csatlakozzanak bátran! Jó mulatást kívánunk!

A műsort összeállították az intézmény néptáncpedagógusai: Fejér Erika, Orosz László, Taba Csaba, Velner Anna
Művészeti vezető: Taba Csaba

 

 

Megosztás