XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
 
2022. április 1. péntek, 20.00
„Halljunk szót...!” –  A Táncháztalálkozó 2022 nyitókoncertje és táncháza
Fonó Budai Zeneház • Budapest XI. ker., Sztregova u. 3.

Jegyinformáció 

20:00 Herczku Ágnes: Hozomány – Magyarvista – lemezbemutató koncert
21:00 Táncház

Herczku Ágnes: Hozomány – Magyarvista

HerczkuA Vista Foto BacsiRobertLaszlo 600x600

Herczku Ágnesnek a 2018-ban kiadott Hozomány – Erdélyi népzene régen és most – Visa című népzenei albuma egy sorozatnak szánt kiadvány „első fecskéje” volt, amelyet azzal a szándékkal indított útjára, hogy a bő tizenöt év alatt tett gyűjtőútjain felhalmozott szebbnél szebb dalokat közkinccsé tegye.

Az énekesnő Hozomány – Magyarvista című albumát egyetlen vistai (kalotaszegi) asszony, András Jánosné Gergely Erzsi „Erdei” dalai köré építette. Erre nem csak „Erdei” Erzsi kivételes egyénisége, repertoárjának gazdagsága és a faluban betöltött közösségi szerepe adott okot, hanem az évek során elmélyülő, egyre meghittebb kapcsolatuk is.



Az album dupla CD-t tartalmaz: a Gyűjtés-en az évekkel ezelőtt felvett dalok válogatott anyaga, a Revival CD-n pedig a hazai népzenészek legjavából összeállított zenekar énekes és hangszeres felvételei hallhatók. Ez utóbbi felvételek „Erdei” Erzsi énekei mellett Kallós Zoltán gyűjtéseire is támaszkodnak, olyan híres prímások játékát megidézve, mint a mérai Antal Ferenc „Árus” vagy a bánffyhunyadi Varga Ferenc „Csipás”.

Ez az értékmentő, de előremutató album egyszerre állít emléket a falusi Mestereinknek, énekeseknek, zenészeknek, ugyanakkor mintát adhat arra, hogy ez a zenei kultúra megtanulható, átadható és nagyon-nagyon szerethető.

Herczku Ágnest gyűjtőútjain legtöbbször Kallós Zoltán segítsége, jótanácsai vezették, ezért a sorozatot az Ő emlékének ajánlja. A lemez a Fonó Budai Zeneház gondozásában, az NKA és a Hagyományok Háza támogatásával jelenik meg.

Közreműködők: 

Herczku Ágnes – ének

Nyitrai Marianna – ének

Szél Gábor – ének

Major Levente – hegedű

Gombai Tamás – hegedű

Pál István Szalonna – hegedű

Szász József Árpád – kontra

Mester László „Pintyő” – kontra és brácsa

Molnár Péter – bőgő és cselló

Havasréti Pál – cselló

Farkas Fanni – tánc

Kiss Balázs – tánc



Vörös Menyhért – videó

Nikola Parov – zenei rendező


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

A koncert után Kovács Márton és barátai muzsikálnak a táncházban. 

 
Megosztás