tht_17_logo_hu  kivalo effe 17 18
Created by SJL Creations, see more on http://www.sjlcreations.be


XXXVI. Országos TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ és Kirakodóvásár:

2017. április 21–23.

2017. április 21. „Halljunk szót…!” – nyitótáncház – Fonó Budai Zeneház

2017. április 22–23. Táncháztalálkozó – BUDAPEST ARÉNA

2017. április 22. Éjszakai Bál – Fáklya Klub

2017. április 23. Boban Marković Orkestar koncert és Mindenki tánca – BUDAPEST ARÉNA

Jegyvásárlási lehetőségek:
broadway
Péntek este „Halljunk szót…!” címmel a Fonó Budai Zeneházban koncerttel egybekötött „bemelegítő” nyitótáncházat tartunk, ahol a világ minden részéről érkező táncház-kedvelők találkozhatnak.

tht 2017

A harminchatodik Táncháztalálkozó első napja szombaton, a Budapest Sportaréna küzdőterén a Tánchagyományaink programrésszel, táncházak és bemutatók sorozatával indul, a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. A néptáncokkal csak most ismerkedők tanulhatják, akik tudják, táncolhatják az egymást követő, más és más hangulatú táncainkat a Sportaréna küzdőterén.

Ezen programrész kiemelkedő pontja a Minden magyarok tánca, amely az évek során egyre nagyobb sikert arat. Alkalmanként közel száz fő áll színpadra a világ legkülönbözőbb részeit képviselve. A program lényege, hogy a határokon kívül élő magyar néptáncosok és népzenészek teret kapjanak tudásuk bemutatására, amikor a megszokott hangulatú és színvonalú előadással örvendeztetik meg a Táncháztalálkozó közönségét. A szervezők ezzel a lehetőséggel szeretnék megtisztelni azokat, akik hazájuktól távol is nagy lelkesedéssel gondozzák a magyar néphagyományt.

Az Aprók táncával, kézműves foglalkozásokkal és tücsökringatóval a gyermekeket szórakoztatjuk. Ezután Tini táncház következik, amely egyúttal a művészeti szakiskolák fórumaként is szolgál. A szombat esti Gála műsorán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek. A programot hajnalig tartó Éjszakai bál teszi teljessé, amelynek a Fáklya Klub ad otthont.

A vasárnapot családi napnak szánjuk, a gyermekekre és a gyermekes családokra fókuszálva. Az észak-alföldi régiót bemutató Aprók Bálján különlegessége, hogy a küzdőtéren a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vesz a táncokban, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben. A kézműves foglalkozásokon is garantált az azonnali sikerélmény. A programot interaktív foglalkozások, mese- és bábelőadások, népzenei és néptáncbemutatók, a felnőtteknek pedig „Ínyenc táncház” egészítik ki. A rendezvény különböző programrészeiben fellépnek a „Fölszállott a páva” tehetségkutató versenyben megismert gyermektáncosok, zenészek és énekesek is.

Délutánonként kamaratermi népzenei koncertekkel várjuk a látogatókat. Ezek közül is kiemelkedik a „Kerek évforduló” című produkció, amelynek apropója Sebő Ferenc – a táncházmozgalom emblematikus alakja – 70. születésnapja. Ugyancsak különleges programnak ígérkezik Borbély Mihály és barátai „Ókútból friss víz” című koncertje. Borbély Mihály a Vujicsics együttes alapítótagja, aki emellett a magyar népzene, a világzene, a dzsessz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik. Most olyan neves közreműködőkkel lép színpadra, mint Dresch Mihály (szaxofon), Lukács Miklós (cimbalom), Dés András (ütőhangszerek) és Farkas Zoltán „Batyu” (táncművész). Az „unplugged” koncerten az archaikus népzene és az invenciózus magyar dzsessz egymásba fonódása jelenti azt a különleges élményt, amit a Táncháztalálkozó sajátos közege hív életre Borbély Mihály projektjében. Folytatódik Novák Ferenc tánctörténeti előadássorozata, valamint az Aranygyöngyös és Aranysarkantyús táncosok, illetve a művészcsaládok „Családban marad” című bemutatója. Táncmozaik címmel zenés-táncos beszélgetésen találkozhatunk Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfussal, valamint bepillantást nyerthetünk a táncház módszer szlovákiai megvalósulásába.

A Táncháztalálkozó egyik nagy vonzerejét a Népművészeti Kirakodóvásár jelenti, amely a hagyományos tárgyalkotás, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészet együttes megjelenése, régi és új tárgyak, a funkcionális esztétikum bemutatója. A programot mindkét napon hangszer- és fotókiállítások, könyvbemutatók, valamint filmvetítések gazdagítják.

Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából kamarakiállítást rendezünk „Kodály, a népzenekutató” címmel, valamint a Mester kevéssé ismert hangszeres népzenei gyűjtéseiből állítunk össze előadást.

A rendezvény vasárnap esti gálaműsorát a Boban Marković Orkestar koncertje, valamint a Mindenki tánca – Szatmár című, a Táncháztalálkozóra készült nagyszabású produkció adja.

Boban Marković mintegy két évtizede Szerbia legjobb trombitásának számít, elsősorban gúcsai trombitásverseny-győzelmeinek köszönhetően. Zenéjében a balkáni és az európai zenei hagyományok keverednek önfeledt, szabad örömzenélés formájában. A Táncháztalálkozó nagyszínpadán ezúttal Básits Branka, Borbély Mihály, Vizeli Balázs és magyarországi nemzetiségi táncosok – a Tabán Szerb Néptánccsoport (Budapest), Rozmaring Szerb Táncegyüttes (Budakalász), Martenica Bolgár Táncegyüttes (Budapest) tagjai közreműködésével szerepel.

A koncertet követően a Felső-Tisza-vidék táncaiból és zenéjéből összeállított Mindenki táncával térünk vissza a népzene és a néptánc eredeti formájához. A legkiválóbb énekesek és a Táncháztalálkozó fesztiválzenekara közreműködésével több száz, népviseletbe öltözött táncos a nagyközönséggel együtt idézi fel a hajdani falusi bálok hangulatát.
Megosztás