Kallós Zoltán életmű-kiállítás • 2016. április 2–3. szombat, vasárnap 10.00–18.00 • Kodály Zoltán terem (I. em.)
Kallós Zoltán életmű-kiállítás a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum rendezésében, Kallós Zoltán 90. születésnapja alkalmából

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára április 2-án szombaton, 14.00 órakor kerül sor, Sebő Ferenc, valamint Székely Levente, Papp István Gázsa, Kelemen László és Liber Róbert közreműködésével.
„Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk, mert ez a kultúra tartott meg minket.”
Kallós Zoltán



Kallós ’90

„Ki is Kallós Zoltán? Kutató, gyűjtő, a szó legnemesebb értelmében: tanító?   A választ nagyon nehéz röviden megadni. »Kallós Zoltánban Bartók és Kodály mellett a 20. század egyik legnagyobb magyar folklórgyűjtőjét tisztelhetjük, akinek életét és szemléletét alapvetően meghatározta Martin Györgyhöz fűződő barátsága« − írta róla Pozsony Ferenc 2006-ban.

Kallós Zoltánnak kiemelkedő szerepe volt mind a magyarországi, mind a romániai magyar táncházmozgalom megszületésében és kibontakozásában, mai eredményeiben és megújulásában. Személyes kapcsolatrendszerén keresztül önzetlenül segített hozzá – népzene, néptánc, népköltészet iránt érdeklődő – teljes generációkat Mezőség, Gyimes, Kalotaszeg és Moldva népéletének megismeréséhez és megéléséhez. 

Népzenei gyűjtő útjait már diákként elkezdte Válaszúton, majd Kalotaszeg és Mezőség falvaiban folytatta. Gyűjtött Bartók nyomdokain Biharban is, Jagamas Jánossal együtt, majd Moldvában és Gyimesben tárt fel hatalmas anyagot. 14 000 darabot meghaladó népzenei anyagát az MTA Zenetudományi Intézetében helyezte el. Ma már beszerezhetetlen és pótolhatatlan néprajzi tárgyakat juttatott a budapesti Néprajzi Múzeumnak, a pécsi Janus Pannonius Múzeumnak és a szentendrei szabadtéri Néprajzi Múzeumnak is. Válaszúton, a Kallós Zoltán Múzeumban közel 10 000 darabos gyűjteményének legszebb darabjai láthatóak.

Kallós Zoltánt 90. születésnapja alkalmából köszönti a Táncháztalálkozón a Papp László Budapest Sportarénában, Kodály teremben látható kiállítás. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tárlata ízelítőt nyújt Kallós Zoltán életművéből, és felidézi a táncházmozgalomhoz szorosan kapcsolódó legfontosabb mozzanatait.”
dr. Bereczki Ibolya

daloskonyvKallós Zoltán válaszúti daloskönyve (1943)
Megosztás