Új Pátria” CD-sorozat • 2011. április 3. vasárnap, 15.00 • Vásárhelyi László terem (II. em.)


AZ UTOLSÓ ÓRA GYŰJTÉS ÉS AZ ÚJ PÁTRIA SOROZAT

A századforduló legnagyobb szabású kárpát-medencei népzenei gyűjtése, az Utolsó Óra program Kelemen László ötletéből kiindulva, az ő vezetésével a Fonó Budai Zeneházban zajlott 1997 és 2001 között.

1997 szeptemberétől kezdve rendre felvétel készült a még élő falusi hagyományos népzenei együttesekkel. Egy-egy zenekar megközelítőleg teljes, több etnikumot is kiszolgáló repertoárjának felgyűjtésére három-öt nap állt rendelkezésre, ezért jutott idő arra is, hogy ne csak a dallamkészletet, hanem a zenével, tánccal, népszokásokkal kapcsolatos szöveges adatokat is rögzítsék. Lehetőség szerint a zenekarokkal egy-egy pár táncos, illetve egy-két énekes is érkezett. Az Utolsó Óra programban összesen 1250 CD telt meg zenével és szöveges adatokkal.

A nagyközönség számára Új Pátria néven indult el az a CD sorozat, ahol zenekaronként egy reprezentatív lemezen hallható a gyűjtött zenei anyag legjava. 1998 és 2004 között a Fonó Budai Zeneház 18 CD-t adott ki, majd a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával 2010-ben további 50 CD-vel egészült ki a sorozat.

Bővebb információ a www.utolsoora.hu oldalon.

Meghívott előadók: Kelemen László, Agócs Gergely, Árendás Péter

Muzsikálnak az Utolsó Óra programban részt vett zenekarok Szászcsávásról, Tótraszlavicáról és Zsarolyánból.

Megosztás