„Húsz éves a Magyar Dudazenekar" • 2010. március 28. vasárnap, 19.00–19.20 • Küzdőtér

Ünnepi műsor Pál István tereskei dudás 91. születésnapja és a Magyar Dudazenekar fennállásának 20. évfordulója alkalmából.


Pál István nógrádi pásztor, tereskei dudás a Madách Imre-díj kitüntetettje, a Népművészet Mestere, a Magyar Kultúra Lovagja, megannyi település díszpolgára idén töltötte be a 91. életévét. Hangszertudását, énekeit szüleitől, nagyszüleitől szerezte, s önzetlenül, örömmel adja tovább minden érdeklődő, tanulni vágyó számára.

Magyar Dudazenekar

Idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a Magyar Dudazenekar! A Magyar Dudazenekar ifj. Csoóri Sándor gondolatára született meg. Ő vezette Béres János óbudai zeneiskolájában 1977-től a duda tanszakot, ahonnan számtalan dudás indulhatott el a magyar hagyományőrzés útján. Itt gyülekeztek azok, akik nem riadtak vissza a gondolattól, hogy:

„...aki dudás akar lenni,
pokolra kell annak menni...”

Műsoraikon bemutatják a bőrdudát, a dudanótákat, de a hangszerhez kötődő misztikus hagyományok, legendák sem hiányozhatnak. Bár a szólás szerint „két dudás nem fér meg egy csárdában”, a zenekarban jó hangulatban telnek a próbák, a zenei táborok, fellépések kül- és belföldön egyaránt.

Megosztás