Cookies


Népművészeti vásár és játszóház • 2009. április 4-5. 10.00–18.00 • Küzdőtér
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) programjafotó: Kanyó Béla

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ), mint a tárgyalkotó népművészek, kézművesek, népi iparművészek országos szakmai szervezete immár huszonnyolcadik alkalommal résztvevője és társrendezője a Táncháztalálkozónak.


A népi kultúra legnagyobb seregszemléjén a zene és tánc mellett minden évben jelen vannak a hazai és a határon túli legjelesebb kézműves mesterek.


A hagyományőrző kirakodóvásáron számtalan ritka mesterséggel találkozhat a közönség, és a kézműves portékák megvásárlására is mód nyílik: kiváló népi hangszerek, eredeti szőttesek, ízletes mézeskalácsok, faragott bútorok és fazekas termékek várják vásárlóikat. Kalotaszegről és Székről érkező népművészek gyönyörű régi és új viseletekkel, hímzésekkel színesítik a rendezvény hangulatát.


A rendezvény mindkét napján gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják a különböző mesterségeket. A küzdőtéren játszóház működik az Esély Alapítvány és a Dr. Kresz Mária Alapítvány szervezésében, ahol számtalan érdekes népi játékba és mesterségbe lehet belekóstolni, mint például a korongozás, agyagozás, rongybaba – és bábkészítés, ügyességi – és logikai játékok, fonalmunkák, hálókötés, körmönfonás. Lesz még itt vásári fényképeszkedés, társasjáték, óriás ördöglakat, továbbá kötélverés, könyvkötés, kosárfonás, gyékényjátékok, keszkenőkészítés, gyöngyfűzés és gyertyamártás, koszorúkötés, nemezelés, valamint a nádudvari Népi Kismesterségek Szakiskolájának diákjai nemez sátorban hagyományos népi mesterségeket mutatnak be.

Megosztás