ETNO-MOZI – VÁRJUK A FILMEKET!

etnomozi_12

Az Országos Táncháztalálkozók ritka alkalmat kínálnak arra, hogy együtt láthassa a filmes és a néphagyományokkal foglalkozó szakma és a nagyközönség egy-egy év magyar néprajzi témájú filmtermésének legjavát. 2003-ban indult el a kezdeményezés, hogy a Táncháztalálkozó alkalmából rendszeresen résztvevő, a néphagyományok iránt fogékony, 15-20 000 táncos látogató pihenésként a filmek segítségével megismerkedjen a még élő hagyományokkal, „adatközlőkkel”, előadókkal, ismerje meg a hagyományokat hordozó emberek életét, lakóhelyeit, találkozzon a folklórkutatás korszerű gondolataival. Azonnal népszerű lett a kezdeményezés, a vetítőteremben a találkozó két napja alatt 2x8 óra program szinte folyamatosan telt ház előtt pereg.

2003-óta minden évben megrendeztük az Etno-mozit, amely a hazai gyártású, folklórral foglalkozó filmek egyetlen rendszeres bemutatkozási helyévé vált. Sok film számára az egyetlen bemutatkozási lehetőség, mivel a televíziók egyre kevesebb ilyen témájú filmet sugároznak. A gyártók zöme hazai, de határon túli magyar műhelyek is gyakran vendégeskednek.

Programja sokszínű, a rögzített műsoroktól (zenekari koncertek, táncbemutatók) a portréfilmeken, ismeretterjesztő filmeken át az antropológiai szemléletű, szociografikus és kreatív dokumentumfilmekig, széles skálán teszi lehetővé az éves filmtermés áttekintését. Az új technikák felé való nyitás is megjelent. Az Etno-mozi népszerű a médiában is.

A fiatalokat is szeretnénk bevonzani egy pályázattal: készítsd el a magad rövid videóját a táncházadról vagy más néprajzi témáról, videózd a még élő vagy folklorizálódó szokásokat – a legjobbakat bemutatjuk.

A XXXI. Országos Táncháztalálkozón (2012. március 31. – április 1., Papp László Budapest Sportaréna) az Etno-moziban ismét két teljes napot töltenek meg a vetítések. Várjuk a műhelyek és az egyéni alkotók filmjeit, határon innen és túlról, kiemelten az alábbi témákban:

  • „Gyűjtőúton” – dokumentumfilmek
  • „Énekeltem én...” – portréfilmek
  • „Mesterségek, mesterek” – kisfilmek
  • „Átalakuló hagyomány” – filmek a folklorizálódó hagyományokról
  • „Mentés másként” – az elektronikus média, a magyar néphagyomány (néprajz, népzene, néptánc, népviselet, tárgyi néprajz stb.) világát bemutató alkotások
  • „Az én táncházam...” – Mutasd be kedvenc táncházad, saját felvételeden, 5-10 percben! A legjobbakat levetítjük az Etno-mozi műsorán.
A filmeket DVD-formátumban, az alábbi címre várjuk:

Konkam Stúdió
1173 Budapest, 525. tér 7.
Telefon: (+36 1) 256 4913
Mobil: 70/211 5383; Fax: (+361) 253 7802
E-mail: konkam@konkam.hu

Határidő: 2012. március 15.

A filmekhez letölthető Filmkísérő Lapot kell mellékelni, amelyen kérjük feltüntetni a film címét, hosszát, gyártási évét, rövid tartalmát, az alkotók és a gyártó nevét, valamint egy nyilatkozatot, amelyben hozzájárulását adja a jogtulajdonos a mű vetítéséhez.

Lehetőleg előzetest is kérünk, 1-3 perc terjedelemben, amelyet szintén megjelentetünk a Táncháztalálkozó weboldalán. A vetítési idő korlátozott volta miatt a filmeket válogatjuk. Várjuk tehát a filmeket – már a határidő lejárta előtt is szívesen fogadjuk...

Kovács László programszerkesztő
Megosztás