„Az első tánc” – a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsora
2012. március 31. szombat, 19.10 • Küzdőtér



Negyven éve rendezték az első táncházat Budapesten, s a kezdeményezőket beleértve senki nem gondolta akkor, hogy hamarosan valódi divathullámként söpör végig Budapesten, sőt az országban az érdeklődés.

Százak tolongtak a Fővárosi Művelődési Ház, majd a Kassák Klub ajtai előtt, hallgatták a zenét és próbálgatták a lépéseket. S hogy a táncolni tudók mulatságát ne zavarja a csetlő-botló népség, be kellett vezetni a táncoktatást. Az együttesekben táncoló fiatalok és a „balettintézet” néptánc tagozatos hallgatói Timár Sándor vezetésével, Martin György tudós elemzése segítségével, filmeket nézve, erdélyi és hazai gyűjtőutakra járva tanulmányozták a „csodát”, a tánc születését. A tanítás során alakították ki azt a módszert, amelyet a múlt évben az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága felvett a „Legjobb megőrzési gyakorlatok” regiszterébe, mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljét.

Nemcsak az új szórakozási forma vonzotta azonban a fiatalokat.  A táncházasok, – ahogy Csoóri Sándor írja, a „nomád nemzedék” – a gyökereket kutatták. Nem a feldolgozások érdekelték őket, hanem az „eredeti”! Sokan keresték fel a hagyományos népi kultúrájukat még őrző falvakat Magyarországon és a Kárpát-medencében. Különösen Erdély – szokásokat, viseletet, tánc- és népzenei hagyományokat megtartó, etnikumában változatos, népművészeti örökségében rendkívül gazdag – települései hatottak elementárisan az új nemzedékre.

Tanfolyamok, nyári táborok szerveződtek, ahol a „mester” nemcsak lépést-figurát, filmet mutatott, hanem bemutatta a táncoló embert is. Megismertük a széki Csorba János bácsit, Nyisztor Györgyöt Méhkerékről, Medve Alfonzot Domaházáról, s nekik húzta a talpalávalót a méhkeréki Kovács Tivadar, a bogyiszlói Orsós Kis János és a palatkai banda.

Ezeknek az elődöknek állít emléket a Muharay Szövetség műsora, amelyben fellépnek „táncoktatóink” utódai, a mai bagi, bogyiszlói, domaházi, eleki, méhkeréki táncosok, zenészek és a Csillagszemű Táncegyüttes.

Fogadják őket szeretettel!

A műsorban közreműködnek: Muharay Elemér Népi Együttes (Bag, együttesvezető ifj. Rónai Lajos), Bogyiszlói Népi Együttes (együttesvezető Streer Tamásné), Domaházi Népi Együttes (együttesvezető Elek Menyhért), Eleki Román Hagyományőrző Együttes (együttesvezető Szabó Péter), Méhkeréki Táncegyüttes (együttesvezető Patyi Zoltán), Csillagszemű Táncegyüttes (Budapest, együttesvezető Tímár Sándor) és a Magyarpalatkai Zenekar.

Házigazda: Sebő Ferenc

Munkatársak: Héra Éva, Zsuráfszky Zoltán

 

Megosztás