Aprók Bálja
• 2010. március 27. szombat, 10.30–17.30 • Küzdőtér
Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület programja, az Észak-alföldi Régió rendezésében

Társrendező:
Varga Gyula Észak-alföldi Folklórszövetség

Muzsikál: Jártató Zenekar, Szeredás Népzenei Együttes, Szikes Zenekar

Farsangi kikiáltó: Gyönyörű Zsigmond

Munkatársak: Lovas Bálint, Szűcsné Urbán Mária, Kácsor István, Kácsor-Ignácz Gabriella, Demarcsek György, Gyönyörű Zsigmond

Szerkesztő: Tiszai Zsuzsa (régiós elnök)


10.30 Bevonulás – a farsangi kikiáltó köszöntője; Konc király és Cibere vajda harca – össztánc
10.45 Jászsági táncok: lassú és friss csárdás – Kocsán László, Kocsánné Kuli Orsolya (Jászberényi Hagyományőrző Együttes, Viganó AMI Barkóca és Kis Galagonya csoportja, Jártató Ifjúsági Táncegyüttes, Jászberény)
11.15 Nagykunsági gyermekjátékok – Kecskésné Herczegh Kata (Nagykun Táncegyüttes, Kisújszállás)
11.45 Tréfás verbuválás, tiszapolgári csapásolás – Lovas Bálint, Ferenczy Csaba, Bocskai István (Debreceni Hajdú Táncegyüttes Kereplő és Luca csoportja)
  Huszár játék, lópatkolás
12.20 Ajaki karikázó – Kácsor-Ignácz Gabriella (Vásárhelyi László AMI Margaréta Táncegyüttese, Nyíregyháza)
  Gólyás játék
12.40 Tirpák táncok: gólyás, csárdás, zsidó hapsz – Kácsor István, Kácsor-Ignácz Gabriella, Éder Róbert, Babus Barbara (a Vásárhelyi László AMI Margaréta Táncegyüttese, Nyíregyháza)
13.10 Jászsági viseletbemutató – Hortiné dr. Bathó Edit (Jászsági Hagyományőrző Egylet)
13.20 Jászsági oláhos és kanásztánc – Szűcs Gábor, Dudás Dániel, Szűcsné Urbán Mária (Viganó AMI Barkóca és Kis Galagonya csoportja, Jártató Ifjúsági Táncegyüttes, Jászberényi Hagyományőrző Együttes)
  Lúdnyakszakítás verseny
13.55 Szilágysági táncok: bogdándi csárdás és ugrálós – Hercz Vilmos, Hercz Beáta, Szűcs János, Bíróné Marsi Andrea (Debreceni Népi Együttes, Bocskai Néptáncegyüttes, Hajdúböszörmény)
14.25 Daltanulás – BaHorKa Énekegyüttes (Balogh Melinda, Horváth Sára, Kaszai Lili)
14.40 Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület honlapján meghirdetett Néprajzi Totó eredményhirdetése
14.50 Magyar verbunk – Kácsor István
15.15 Szatmári cigánytánc és cigányos csárdás – Demarcsek György, Kácsor-Ignácz Gabriella (Khamoro Együttes)
  Rabvágás
15.45 Hajdúháti táncok: lassú és friss csárdás – Lovas Bálint, Tiszai Zsuzsa (Debreceni Hajdú Táncegyüttes Kereplő és Luca csoportja)
  Csergetés bemutató: Bordás Ádám és Kosina Péter hortobágyi bojtárok
16.15 Hortobágyi kanásztánc – Lovas Bálint, Ferenczy Csaba (Debreceni Hajdú Táncegyüttes Kereplő és Luca csoportja)
  Farsangi álesküvő
16.50 Rétközi táncok: lassú és friss csárdás – Teremi László, Spisák Krisztina, Éder Róbert, Babus Barbara (Liget AMI Liget és Kisliget Táncegyüttese, Fényeslitke és Verőcse Táncegyüttese, Szabolcsveresmart)
  Konc király és Cibere vajda harca
Az Aprók Bálján közreműködnek még a szolnoki Corvinka Néptáncegyüttes, a debreceni  Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes és a földesi Szélrózsa  Hagyományőrző Egyesület tagjai, valamint az együttesek vezetői.


Népművészeti vásár és játszóház • 2010. március 27–28. 10.00–18.00 • Küzdőtér
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) programja



Idén is egyik fő attrakciója az Országos Táncháztalálkozónak a kézműves kirakodóvásár több mint 100 résztvevővel, akik különböző mesterségek jeles képviselői, mint pl. fazekas, keramikus, nemezelő, kékfestő, bőrműves, gyöngyfűző, ékszerkészítő...

A határon túlról Erdélyből idén is érkeznek kézművesek, elsősorban Kalotaszegről és Székről, akik gyönyörű régi és új viseletekkel, hímzésekkel színesítik a rendezvény hangulatát.

A rendezvény mindkét napján gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják a különböző mesterségeket. A küzdőtéren játszóház működik az Esély Alapítvány és a Dr. Kresz Mária Alapítvány szervezésében, ahol számtalan érdekes népi játékba és mesterségbe lehet belekóstolni, mint például a korongozás, agyagozás, rongybaba – és bábkészítés, ügyességi – és logikai játékok, fonalmunkák, hálókötés, körmönfonás. Lesz még itt társasjáték, óriás ördöglakat, továbbá kötélverés, könyvkötés, kosárfonás, gyékényjátékok, keszkenőkészítés, gyöngyfűzés és gyertyamártás, koszorúkötés, nemezelés.


2010. március 27. 17.30 óra, Papp László Budapest Sportaréna

[...] A Táncháztalálkozó szombatján 17.30 órakor a központi színpadon egy nagy létszámú zenekar egy előre kiválasztott székelyföldi forgatós dallamot kezd játszani. A zenéhez minden, az Arénában jelen lévő zenész csatlakozik azon a helyen, ahol éppen van és azon a hangszeren, amin éppen játszik.

A megszólaló zenére az Aréna minden pontján sétáló, üldögélő táncosok egy előre megtanult, kötött forgatós folyamatot kezdenek el táncolni. Az ismétlődő folyamatot egyre többen és többen táncolják. A végeredmény egy különleges hatású táncos-zenés tömeg. Aki részt vesz benne, azért élvezi, mert nagyszerű közösségi élményben részesül, aki nézi, azért, mert különleges látványban, hangulatban lesz része. [...]
Technikai átállás • 2010. március 27. 18.00 • Küzdőtér



Az esti gálaműsor előtt a Küzdőtéren átlósan leengedik a több tonna tömegű térelválasztó függönyöket.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a művelet idejére – mindannyiunk testi épségének megőrzése érdekében – a biztonsági szolgálat kiüríti a Küzdőteret!


„Tavaszi tánc” – a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsora
2010. március 27. szombat, 19.00 • Küzdőtér

Szerkesztő, rendező: Széphalmi Zoltán
Muzsikál: Bekecs együttes, Vavrinecz András vezetésével
Közreműködnek: a hagyományőrző együttesek több generációjának képviselői; adatközlők, felnőtt- és gyermektáncosok, a Népművészet Mesterei és Fülöp Ferenc-díjas szólisták

Házigazda: Szabadi Mihály



Kalocsa-vidék
mars, verbunk és söprűtánc, lassú és friss, mars
 
Bukovina 
csárdás, férfiak silladrija, páros silladri

Palócok
bevonulás énekkel, karikázó, verbunk, friss csárdás

Jászság
oláhos, kanásztánc, lassú és friss

Elek 
román táncrend, férfiak (lunga)

Rábaköz 
dus (bevonulás), verbunk, lassú és friss csárdás, dus

FINÁLÉ

Megosztás