XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
 
2023. április 14. péntek, 20.00
„Halljunk szót...!” –  A Táncháztalálkozó 2023 nyitókoncertje és táncháza
Fonó Budai Zeneház • 1116 Budapest, Sztregova u. 3.

Jegyinformáció 

20.00 Kalász Banda: Mezőségről – koncert (Pajta)
21.00 Kalász Banda táncház (Pajta)
20.30 Berka együttes táncház (Nagyterem)

KALÁSZ BANDA: MEZŐSÉGRŐL


A zenekar negyedik albumán a szívünknek legkedvesebb tájegység, a Mezőség zenei világát mutatjuk be. Az album rögzítése a KOBUCI Műhely izgalmas felkérése kapcsán született. A felvételekkel egyidőben Hajdu Szabolcs Balázs Béla-díjas rendező és stábja koncert filmet készített rólunk.

A sok szeretett Kárpát-medencei tájegység és falu közül a mezőségi zene az, ami rezgései, nyers ritmusai által leginkább megfogott minket. Ezzel a muzsikával tudjuk leginkább kifejezni magunkat, és bár nem éltünk ott soha, mégis muzsikálása közben érezzük magunkat ’teljesnek’, önazonosnak. Ezt az élményt, a zene mélységét szeretnénk megmutatni műsorunkkal.

Tagok:
Kalász Máté – hegedű,
Halmos Attila – hegedű, ének,
Kaszap Atilla – kontra, szaxofon,
Fekete Antal 'Puma' – kontra,
Molnár Péter – nagybőgő,
közreműködik: Könczei Bálint – kontra, harmonika

BERKA EGYÜTTES

A 2008-ban alakult Berka tagjai nemrég ünnepelték a zenekar tizedik születésnapját. Az igen változatos moldvai csángó dallam- és táncrepertoárral az elmúlt évtizedben sokat foglalkoztak a zenekar tagjai. E tájegység iránti szeretetüket és tiszteletüket immár egy évtizede tartó, kéthetente megrendezésre kerülő táncházsorozatukkal igyekeznek kifejezni. Egy évtizedes munkásságuk eredménye több mint 500 felnőtt és gyerek táncház, 2 nagylemez, valamint a 2014-ben megjelent „Felsütött a nap az égre” népzenei Karaoke DVD Moldva tájegységének tolmácsolása. A zenekar az elmúlt években nagy sikerű koncerteket, táncházakat tartott Európa 8 országában. Koncertjeik alkalmával a repertoárban feltűnik a gyimesi, felcsíki, somogyi muzsika is, de szívesen játszanak középkori muzsikát is.

„Zenekarunk felállása az elmúlt évben sokat alakult, változott. Igyekszünk a Berka közösség korábbi és jelenlegi aktív tagjaiként őrizni a szakmai tudást, zene iránti szeretetet. Ami azonban minden szakmai szempontot felülír zenekarunk filozófiájában, az a zenekaron belüli baráti szálak ápolása, családjaink bevonása ebbe a közösségbe, és gyermekeinknek a népzene iránti szeretetünk továbbadása.”

Tagok:
Tóth Dorottya – ének,
Barna György – hegedű,
Botlik Dávid – koboz,
Endrődi Szabolcs – furulya, kaval, duda,
Szalai-Gindl János – furulya, kaval, tilinkó,
Walch Márton – dob, gardon, doromb

 
Megosztás