Táncház érme
• 2013. március 30–31. szombat-vasárnap, 10.00–18.00 • Táncház Egyesület pavilonja a Küzdőtéren

A Táncház érme bemutatóját szombaton délután fél háromkor tartják a Kodály teremben

A táncház emlékérme mindkét nap megvásárolható a Küzdőtéren a Táncház Egyesület pavilonjában. Az érme ára: 7200 Ft, díszdobozzal: 8000 Ft.

tanchaz_erme

Éppen tíz éve, 2003-ban jött létre az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzésről szóló nemzetközi egyezménye, amelyhez Magyarország 2006-ban csatlakozott. Az egyezmény célkitűzése a szájhagyomány útján terjedő tradíciók és kifejezések, az előadóművészetek, a társadalmi gyakorlatok, rituálék, népszokások és a hagyományos kézművesség védelme és megőrzése. Magyarországról elsőként 2009-ben a mohácsi busójárás került fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, amelyet 2011-ben a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe felvett táncház módszer, mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje követett. 2012 végén a matyó hímzéssel bővült a reprezentatív lista, illetve az eddig 11 országgal a listán szereplő solymászathoz a magyar és osztrák solymászat hagyománya közösen csatlakozott.
A magyarországi folklór-mozgalmak legújabb hulláma az 1970-es évek elején kezdődött a népművészet minden ágára kiterjedően, de közülük is a legújszerűbb, legeredetibb jelenség a táncház-mozgalom volt, amely hamarosan az ország határain túl is elterjedt és nemzetközivé vált. A mozgalom sikerének titka a magyar népzene-néptánc magas fejlettségi foka, élő állapota, tudományos kutatása és az erre alapozott speciális oktatás megszervezése mellett a néphagyományok funkcionális, együttes alkalmazásában rejlő szemléletnek köszönhető. Ez a módszer a szellemi kulturális örökséget – zene, tánc, költészet, népszokások, kézművesség – komplexen, szórakozási, közösségi és művelődési alkalomként kínálja a ma embere számára. Egyaránt merít közvetlenül a helyi közösségek élő gyakorlatából és archív forrásokból, miközben folyamatosan együttműködik az azokat kutatókkal.
A Magyar Nemzeti Bank a szellemi kulturális örökség megőrzésének fontosságára ezüst emlékérme-sorozat kibocsátásával kívánja felhívni a figyelmet. A sorozat, amelynek első darabja a 2011-ben megjelent Mohácsi busójárás emlékérme, 2013-ban a magyar táncház módszert bemutató ezüstérmével folytatódik. Az érme előoldalán hímzett széki tulipán motívum, a hátlapon egy népviseletbe öltözött ifjú- és egy gyermek táncospár képe látható.

Az érme technikai adatai:
Névérték: 3000 forint
Minőség: Proof
Anyag: Ag .925
Összsúly: 12,5 g
Méret: 30 mm
Verhető: 4000 db
Kibocsátás: 2013. február 28.
Tervező: Szilos András

(Forrás: http://www.unesco.hu/, http://www.szellemiorokseg.hu/, www.penzvero.hu)

Megosztás