„Cifra szoba” • 2015. március 28. szombat, március 29. vasárnap, 10.00–18.30 • Kodály Zoltán terem (I. em.)



A cifra szoba
„A hagyományok útján”
(Tanai Péter írásának felhasználásával)

cifra_szoba

A XVII–XVIII. században már országosan elterjedtté vált, a korábbi egy lakószobás lakóházak bővítése, megjelentek a második lakószobák. Ezzel lehetővé vált, hogy az első szoba reprezentációs, vendégváró célokat szolgáljon. Az így létrejött „tiszta szoba”, „cifra szoba”, „szíp szoba” többnyire lakatlanul várta a betoppanó vendégeket. A lakószobákban ekkor már megjelenhettek a különös gonddal díszített lakberendezési tárgyak, színes textíliák, festett bútorok. Ebben a helyiségben kaptak helyet az ott lakók jelentősebb értékei, így az új asszony hozománya is. Eleinte a legényes házhoz költöző új asszony az egész kelengyéjét – ruháit és lakástextíliáit – egyetlen ládában vitte magával. A tulipános ládaként ismert archaikus tárolóbútor mérete idővel jelentősen megnövekedett, megjelentek a fiókos ládák és a komódok is. A 19. század második felében már a kétajtós szekrény is a kelengye részévé vált, később pedig teljes falusi szoba bútorzatával demonstrálták a család anyagi jólétét. Így a kelengye befogadására alkalmas tárolóbútorok, padládák, ágyak mellett asztal, székek, karos padok, tálas, kanalas, majd tálalószekrény azaz „kaszten” és tükrös toalett is részét képezhette a hozomány festett bútorainak.



Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület – Győr

cifra_muhely

Egyesületünk 2009-es megalakulása, egy magánkezdeményezésnek köszönhető, amely során a népzenét és néptáncot kedvelő alapító tagok elhatározták, hogy a Kárpát-medencei sokszínű népi kultúra magasabb szinten történő feltárásának és bemutatásának szentelik szabadidejüket. Megalakulásunk alapját egy teljes cifra szoba bútorzat-, valamint szőttes-gyűjtemény képezi, amely Erdélyből, Kalotaszeg egyik kis falujából, Mérából származik. Egyesületünk tagjai a ’90-es évek elején találkoztak először a falu kultúrájával, egy Győr mellett letelepedő erdélyi házaspárnak köszönhetően. Muszka György és felesége Muszka Ilona, Mérából származó hagyományőrző táncosok, akik most is aktív átörökítői Kalotaszeg hagyományainak, táncainak, viseleteinek. Szülőfalujuk, a körülbelül 1450 főt számláló kistelepülés Kolozsvártól 14 kilométerre észak-nyugati irányban található, a Kolozsvár-almási hegyek által bezárt völgy „Nádasmente” vagy más néven Cifrakalotaszeg egyik faluja. A „cifra” szó ebben az esetben arra a gazdagon díszítettségre utal, amely nem csupán a bútordarabok festését, a szőttesek, viseletek kidolgozását jellemzi, hanem táncmotívumaira és a muzsika dallamvilágára is utal. Az általunk bemutatni kívánt egyedülálló kiállítási anyag egy mérai család hagyatéka, amely 2009 óta, „Cifra szoba Mérából” címmel járja hazánk és a határon túli művelődési intézményeket, összművészeti fesztiválokat.

A kiállításról és a Cifra Műhely Egyesület tevékenységéről részletes információk, video- és képanyag a www.ciframuhely.hu webcímen, valamint az egyesület facebook (www.facebook.com/ciframuhely.egyesulet) oldalán találhatóak.



Népzenei kamarakoncertek • 2015. március 28. szombat, 11.30–18.45 • Kodály Zoltán terem (I. em.)

Házigazda: Juhász Erika; Szerkesztő: Árendás Péter


11.30–11.50 Mérai cifra szoba  – A kiállítást ünnepélyesen megnyitja Tanai Péter néprajzkutató és Kovács Norbert Cimbi, km. Muszka György, Muszka Ilonka, Tímár Sára és Mihó Attila zenekara

12.00–12.15 Tímár Sára és Mihó Attila zenekara

12.20–12.40 PásztorHóra (moldvai csángó zene)

12.50–13.05 Csercsel énekegyüttes  – km. Zimber Ferenc

13.15–13.35 Babra zenekar
 
tallabille

13.45–14.15
„Dallampárhuzamok a Kárpát-medencében” – km. Tallabille, Juhász Zoltán, Sáringer Kálmán, Navratil Andrea, Soós Réka

14.30–15.15 „Üzenet” – a Kortárs Népzenei Társulat lemezbemutató koncertje

15.30–16.10 „Hegyek-völgyek között” – a Mentés Másként lemezbemutató koncertje, km. a szegedi Népzenei Kamaraműhely

16.20–17.00 „Barások közt” – Bara zenekar lemezbemutató koncertje
 
17.15–17.45 „Magam járom”  – Kubinyi Júlia lemezbeharangozó koncertje; km. a Dűvő zenekar tagjai és Gera Attila

18.00–18.45 „Szegelet”  – ifj. Fodor „Neti” Sándor lemezbemutató koncertje; km. Varga István „Kiscsipás”, Buda Folk Band, Soós András, Kelemen László, Mester László, Doór Róbert

Hagyomány és tudomány – könyvbemutató, olvasósarok, vásár
2015. március 28. szombat, március 29. vasárnap, 10.00–18.30 • Kodály Zoltán terem (I. em.)


hagytud

Mit kínál a tudomány a néphagyomány iránt érdeklődő nagyközönségnek?

Könyvbemutató, olvasósarok, vásár: az MTA BTK Néprajztudományi Intézete és a Magyar Néprajzi Társaság bemutatott kiadványaiba bárki belelapozhat, beleolvashat.
Megosztás