XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
 
Muharay-gála • 2023. április 15. szombat, 19.30–20.30 • Küzdőtér
A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsora

muharay



murguly lajos  

Az 1990-ben alapított szövetség egyik legfontosabb feladata, hogy felhívja a figyelmet azokra a tradicionális falusi közösségekre, tánc- és zenei együttesekre, kézműves csoportokra, akik ezt a népi kultúrát sajátjukként élik, őrzik és alakítják.

A Szövetség működésének alapja a több évszázados paraszti kultúra és a hagyományos közösségek értékeinek megőrzése, továbbadása, ezáltal kulturális örökségünk folyamatosságának biztosítása. Munkánkban és rendezvényeiken, ahogyan a hagyományőrző együttesekben is, minden korosztály részt vesz, így megvalósulhat a tudás átadásának és átvételének tradicionális és élményszerű formája. Valljuk, hogy a hagyományaink csak akkor maradhatnak fent, ha megéljük őket, mint ahogy szlogenünk mondja: „Járd a saját táncod!”


Ez a lábam ez, ez, ez… – Verbunkjaink

Az idei Táncháztalálkozón Szövetségünk együttesei az egyik legkarakteresebb férfitánc, a verbunk bemutatásával tisztelegnek kiváló hagyományőrző verbunktáncosaink emléke előtt.
Műsoruk Kis-Magyarország legemblematikusabb verbunkjait mutatja be, mintegy 200 hagyományőrző táncos részvételével. Ám nemcsak kiváló férfitáncosok, de pazar viseleteikben hagyományőrző női táncosaink is színesítik majd műsorunkat.

Közreműködnek: Agyagosszergény, Bag, Bogyiszló, Bonyhád, Csorna, Decs, Domaháza,
Érsekcsanád, Gara, Gencsapáti, Hévízgyörk, Hőgyész, Isaszeg, Kapuvár, Kartal, Nagyecsed,
Nyíregyháza, Püspökhatvan, Sárpilis, Szany, Szil, Szekszárd, Veresegyház, Vitnyéd
hagyományőrző táncosai.

A zenét biztosítja:
- Fix Stimm együttes
- Sárarany zenekar

A műsort rendezte:
- Sztanó Hédi és Tompa Attila


 
Megosztás