XLI. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2022. április 1–3.
 
Lajtha László, a népzenekutató – kiállítás • 2022. április 2–3. szombat-vasárnap, 10.00–19.00 • Vásárhelyi László terem (II. em.)

A Hagyományok Háza kiállítása

Rendezte: Pávai István

Százharminc évvel ezelőtt született Lajtha László, aki Bartók Bélával és Kodály Zoltánnal együtt a magyar tudományos népzenekutatás megalapozója, egyúttal az európai összehasonlító etnomuzikológia megteremtője. Pávai István kiállítása Lajtha tudományos tevékenységének legfontosabb állomásain vezet végig fotók és korabeli idézetek segítségével: gyűjtőmunka Székelyföldtől Dunántúlig, hangszerek, falusi és városi hangszeres zene kutatása, tánckutatás, szomszéd- és rokonnépi népzenei kapcsolatok stb. A kiállítás a zeneszerző Lajtha népzenéhez való viszonyát is felvillantja. Közismert Lajtha széki gyűjtésének hatása a magyar táncházmozgalom elindulására, ezért fontos, hogy a mai táncházas fiatalok is megismerjék munkásságát, s erre egyik legjobb alkalom a Táncháztalálkozó.

lajtha
Játszó-Tér • 2022. április 3. vasárnap, 10.00–14.30 • Vásárhelyi László terem (II. em.)

Házigazda: Tamariska Táncműhely táncos növendékei
Pedagógus/házigazda: Hudákné Farkas Sára
Szerkesztő: Baranyai Barbara


 A Tamariska Táncműhely 2012 óta működik Csepelen, a kezdetektől fogva közintézményektől független, a családok minden tagját megszólító közösség. A gyermekek táncos nevelése 4 csoportban zajlik, 3 éves óvodástól a 19 éves középiskolás korosztályig bezárólag.

10.00–14.30 Kikisbíró és barátainak játszótere – Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Kiscsősz támogatásával

10.30–11.15 Ingó-bingó gyermekjátszó Páll Évivel

A foglalkozás elsődleges célja, hogy szülő-gyermek jól érezze magát, és megismerkedjenek a hagyományokkal.
Legfőbb eszközünk a dal, játék, tánc és a hangszerek. Ezek segítségével barangolunk el egy mesés helyre, az Ingó-bingó rétre.
Mindezt mókával és kacagással fűszerezzük, hogy egy felejthetetlen élményt éljünk át együtt.

Közreműködők: Páll Éva, Bolgovics Gergő, Kovács Márton, Enyedi Tamás, Varga Gábor, Páll Balázs


11.30–12.15 Navratil Andrea és a Kobzos együttes: Égből szállott dali madár...

Játékos tánctanítással és hangszerbemutatóval egybekötött gyerekprogram sok-sok tollas kétlábú és szőrös négylábú barátaink megéneklésével.

Navratil Andrea – ének, mese
Demeter László – koboz
Komáromi Márton – hegedű
Sebestény Rita – ütőgardon, dob

A Navratil Andrea vezetésével működő Kobzos gyermekfoglalkozások nagy múltra tekintenek vissza; ezek keretében hangszerbemutatóval, játékos tánctanítással, mesével és sok-sok énekkel tanulnak és mulatnak a gyerekek.

A Kobzos Együttes 2006-ban alakult, kezdetben főképpen szakrális magyar népi énekek vokális, ill. hangszeres kísérettel történő előadására. Később az együttes repertoárja fokozatosan bővült; műsoraink között ma már a szakrális koncerteken kívül megtalálhatók a különböző tájegységeket felölelő népzenei koncertprogramok, táncházak, gyermektáncházak és egyéb gyermekfoglalkozások, valamint úgynevezett régizenei koncertek, amelyek anyaga főként a középkori Európa zenei anyagából áll össze. Tagjai különböző népzenei és régizenei formációk közreműködőiként külön-külön és együtt is számos elismerésben részesültek az elmúlt évek során, a teljesség igénye nélkül: Népművészet Ifjú Mestere cím, NKÖM Bezerédj-díj, Bartók-emlékdíj, Magyar Művészetért Díj, Fonó-díj, Liszt Ferenc-díj.

„Az éneklés, a természet szeretete, valamint a hagyományos paraszti világ által őrzött tudás tisztelete gyerekkorom óta az életem része. Öröm számomra, amikor olyan emberekkel lehetek együtt, akiknek mindez hasonló értéket és élményt jelent. Fontosnak tartom, hogy ez az örökség ne csak könyvekben és kottalapokon legyen hozzáférhető, hanem élő tudás maradjon minden ember számára. Ezen értékek mentén választottam hivatásul a biológia tudományát, valamint a különböző népművészetek művelését és a néphagyományok ápolását, annak tanítását." (Navratil Andrea)


12.30–13.15 Hangszersimogató Horsa Istvánnal és az Ördöngös Népzenetanodával 
interaktív népzenei előadás Komáromi Ördöngös Népzenetanoda, vezető: Horsa István
Közreműködnek: Gyurgyík Anna - ütőgardon, dob, Horsa István - hegedű, kisbőgő, cselló, duda, Jékely Gáspár "Pikó" - hegedű, Joó Bence - bőgő, Vörös Máté - kontra


A zenetanoda különleges tanítási módszereiről az alábbi kisfilmben lehet többet megtudni:


A komáromi Ördöngös Népzenetanoda arra vállalkozik, hogy kortól és zenei előképzettségtől függetlenül minél több emberrel megismertesse a hallási utáni ösztönös zenetanulás módszerét és az együtt muzsikálás ősi varázsát. A magyar népzene igazi mesterei, a falusi parasztzenészek évszázadokon át hagyományozták páratlan kincsüket olyan módon, hogy sohasem láttak kottát és a muzsikálást nem iskolában tanulták. Horsa István 2010-ben alapította meg zenetanodáját, amelyben pontosan ezzel az ősi módszerrel tanítja a zenét. Meggyőződése, hogy ha szeretnénk ugyan úgy muzsikálni, mint a mesterek, akkor a módszereiket is követnünk kell. Az Ördöngös Népzenetanoda különleges előadása a "Hangszersimogató", amelyben a gyerekek saját maguk is kipróbálhatják a legfontosabb magyar népi hangszereket és a rögtönzött együtt muzsikálás során megérezhetik, hogy mekkora örömet jelent a magyar népzene. További információ a www.nepzenetanoda.hu oldalon található.

13.30–14.15 Polgári táncok a Zagyva bandával 
interaktív népzenei lemezbemutató az V. Talpalávaló lemez rendhagyó bemutatkozása

A Zagyva Banda a hazai fiatal muzsikusgeneráció meghatározó zenekara, mely 2002-ben alakult Turán. Tagjai elkötelezett művelői a magyar népzenének. Repertoárjukban a Kárpát-medence magyarságának és más nemzetiségeinek – köztük a románság, szlovákság és a cigányság – népdalai és táncmuzsikái szerepelnek.
Az elmúlt 10 évben több, mint húsz egész estés néptáncműsor zenei alkotói és kísérőzenekara voltak, diszkográfiájuk 10 lemezt jegyez.
2014-ben Pest megye kultúrájáért díjban részesültek. A zenekar két tagja Junior Prima díjas közművelődés és népművészet kategóriában (2017, 2018). A külhoni magyarság gyakori vendégei, 2015 óta az észak-amerikai diaszpórában végeznek kulturális missziót.
Közreműködnek:
Boda Gellért
Boda Márton
Szabó András
Tóth Sebestyén
Kádár Ignác
játékmester: Hudákné Farkas Sára
Ruzsmalint Együttes • 2022. április 3. vasárnap, 15.00–16.00 • Vásárhelyi László terem (II. em.)

Az együttes 2002-ben alakult ama céllal, hogy a széki tánc-, zene- és énekhagyományt eredeti formájában ismertesse meg a közönséggel és a hagyomány tisztelőivel. A Budapesten dolgozó széki barátaimat hívtam ebbe a formációba, hogy kicsit mulassunk, hagyományos időt töltsünk egymással.
Az idén 20 éves Együttes 2004-ben Kiváló Együttes címet nyert.
Hitvallásunk: Kicsi mulatság nélkül nincs élet...
Az együttes zenekara: Halmos Attila és bandája 
Összerendezgető, ötletgazda: Gémesi Zoltán
Aranysarkantyús és Aranygyöngyös szólisták gálaműsora Martin György munkásságának ajánlva • 2022. április 3. vasárnap, 16.30–17.30 • Vásárhelyi László terem (II. em.)

Szerkesztő: Busai Norbert és Szűcs Gábor
Muzsikál: Dűvő zenekar, Szilvási István, Gál Nóra, Bíró Éva, Földesi Márton, Kovács Krisztián
Közreműködik: ifj. Mlinár Pál

Balogh Károly
Chifor Lénárd
Dajka Ilka – Bordás Barnabás
Demarcsek Dániel
Farkas Fanni – Kiss Balázs
Fodor Mátyás
Gazsi László Márk
Gellén Péter
Gera Zoltán
Husvét Dániel
Melles Endre
Mir Dávid Hessami
Német Viktória – Deák Bálint
Németh Eszter – Molnár Bálint
Paput Júlia – Juhász Bence Zsombor
Szabó-Kenéz Enikő – Sáfrán Balázs

Műsor:
Melles Endre – Legényes
ifj. Mlinár Pál köszöntője
Kötelező táncok bemutatója:
Tyukodi verbunk és friss
Mérai csárdás és szapora
Magyarszentbenedeki pontozó

Szabadon választott táncok csoportosított bemutatója:
Decsi verbunk – Madocsai csárdás és friss
Ördöngősfüzesifogásolás és sűrű fogásolás - Csabaújfalusi táncok
Fehér-Kőrös menti táncok – Méhkeréki ardeleana és minuntelu
Széki férfitáncok
Nagyecsedi cigánytánc – nagyecsedi csárdás és ugrós
Zempléni szlovák táncok
Bodrogközi csárdások
Mérai legényes – Magyarlónai legényesek - Szucsági ritka és sűrű legényesek
Somogyi friss és ugrós

 
Megosztás