„Minden magyarok tánca” az Országos Táncháztalálkozón
2019. április 7., vasárnap

Kedves határon túli és külföldi magyar Barátaink!

A Táncház Egyesület és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület 2019-ben is megszervezi a Minden Magyarok Táncát az Országos Táncháztalálkozón. Közös szándékunk, hogy a külhonban élő magyarság itthon, nagy közönség előtt mutathassa be, milyen fontos számára a nemzeti kultúra. Az előző évek táncműsoraival bebizonyítottátok, hogy nagyon magas színvonal és tiszta, hiteles szellemiség jellemzi értékőrző munkátokat.

Az előadást most is körülbelül fél óra időtartamra tervezzük. Bárki jelentkezhet, aki külföldön él, és úgy érzi, képes a Táncháztalálkozóhoz méltó színpadi táncolásra, zenélésre, vagy éneklésre.

2019-ben április 5–7. a Táncháztalálkozó dátuma. Bár voltak a „Minden magyarok tánca” időpontjára más javaslatok, végül a megszokott vasárnap kora délután (április 7. 13.00) maradt a tervben.

A táncanyag idén Kalotaszeg lesz. Itt lehetőség nyílik közös éneklésre, legényes táncolásra és természetesen a gyönyörű páros táncok (csárdás és szapora) eltáncolására is. A román táncokat nem tervezzük, véleményem szerint elég a magyar anyag.

A bemutatóban rövid közös tételek is lesznek, hogy a színpadi hatást fokozhassuk. Ezek összeállítására és betanítására, illetve a próba levezetésére ismét felkérem fiamat, Kovács Gábort és kedvesét, Gál Nórát.

A próba délelőtt 10.30-tól lesz majd később egyeztetett helyszínen, az Arénában. A táncfolyamatokat Nóri és Gábor előre felveszi és az interneten hozzáférhetővé tesszük.

Ugrás a folyamatok felvételeihez: 

Hasonlóan készülünk a dalok szövegével is. Nagyon szívesen vennénk, ha a táncosok mellett népzenészek és énekesek is jelentkeznének.

A zenei összeállítás:



Kalotaszegi hajnali nóta, verbunk, csárdás, legényes és szapora

Zene letöltése:  


Előadják:
Fonó zenekar (Agócs Gergely, Gombai Tamás, Pál István Szalonna, D. Tóth Sándor, Kürtösi Zsolt, km. Navratil Andrea, Szentkereszty Judit, Berecz András, Papp László)
Verbunk: Fodor Sándor "Neti" és az Ökrös zenekar (Ökrös Csaba, Kelemen László, Mester László, Doór Róbert)
Szerkesztette: Árendás Péter
Fotó: Orbán Miklós

A korai híresztelés célja, hogy részvételi szándékotokat idejében átgondolhassátok és jelezhessétek. A rendezvényt követő napon, április 8-án ismét tervezzük a kiscsőszi közös főzőcskézést, beszélgetést, lazítást, melyre szintén meghívlak benneteket.

Visszajelzéseiteket a cimbi@iplus.hu, vagy a reka.than@gmail.com e-mail címekre várjuk.
Szeretettel várunk benneteket!

Üdvözlettel, Kovács Norbert Cimbi

Kalotaszegi folyamatok a Minden magyarok táncához: