XLII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2023. április 14–16.
 
Virtuális Hagyományok Háza • 2019. április 7. vasárnap, 11.00–18.00 • Lajtha László terem (II. em.)

Kíváncsi vagy, milyen lehet a Magyar Állami Népi Együttessel egy színpadon állni? Milyen lehet, amikor csak neked zenél egy egész zenekar? Látogass el és kukkants bele a Virtuális Hagyományok Háza nem mindennapi tárlatába, ahol a különleges népi iparművészeti tárgyak tűéles megtekintése mellett vár még néptánc, zene és mindenekelőtt egy feledhetetlen és magával ragadó élmény.


Light Gallery cannot find your image path: images/2018/vhh!
Játszó-Tér • 2019. április 7. vasárnap, 10.00–18.00 • Lajtha László terem (II. em.)

Házigazda: Kovács Krisztián Kiki, Szerkesztő: Baranyai Barbara

 
10.00–11.00 Kikisbíró és barátainak játszótere – Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Kiscsősz támogatásával

kovacs krisztian

11.00–11.45 Korpás Éva és zenekara: LIBIDARIDOM – lemezbemutató családi koncert
közreműködnek: Korpás Éva - ének; Sipos Dávid - szaxofon; Madarász András - gitár, zongora, koboz; Lelkes Tibor - bőgő; Varjú Attila - dob; Czajlik Boglárka, Janovszki Csenge, Korpás Réka, Lakatos Lili, Mórocz Virág, Szabó Júlia, Zsoldos Viktória - ének; Lakatos Áron - hegedű

Hét év után Korpás Éva és zenésztársai egy újabb világzenei gyereklemezzel örvendeztetik meg a közönséget. A Szól a kakas, szól, 2011-ben kiadott album folytatásaként most megjelenő Libidaridom hanganyag újfent megszólítja a család apraját-nagyját. A népdalok köré szőtt zenei palettában a  gitáron, zongorán, bőgőn és dobokon kívül a szaxofon is helyet kap, valamint egy-egy alkalommal a koboz és citera is új színt kölcsönöz a feldolgozásoknak, melyek között minden korosztály megtalálhatja a számára kedves dalokat. Ez alkalommal egy nagylányokból álló kórus éneke tesz még kedvesebbé, színesebbé és érdekesebbé néhány dalt a repertoárból.

korpas eva 172

11.45–12.10 Népi Hangszersimogató az Ördöngös Népzenetanodával, Horsa István vezetésével
Interaktív zenei előadás, amelyben a gyerekek megismerkedhetnek a legérdekesebb magyar népi hangszerekkel és a foglalkozás során együtt is muzsikálhatnak az Ördöngös Népzenetanoda zenészeivel.
Résztvevők: Gelle Dóra, Havay Viktória, Horsa Borbála, Horsa István, Joó Bence, Kozma János, Pethő Bence, Pethő Marcell, Vajkai Miklós, Vörös Máté

hangszersimogato web

12.10–12.50 Kikisbíró és barátai – A juhászok, akik elvesztették a báránykáikat – interaktív táncos szerepjáték

12.50–13.35 Kuttyomfitty Társulat: Az elvarázsolt királykisasszony – interaktív táncos mesejáték
Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, élt egyszer egy elvarázsolt királykisasszony. Ki banya képiben várta azt a bátorkirályfit, aki megkéri a kezét és háromszor megtáncoltatja, s ezzel megszabadítja a varázslat alól. Hogy sikerül-e a legkisebb fiúnak véghez vinni ezt a bátortettet? A mese végére kiderül. Minden jó, ha a vége jó, a darabot nagy közös táncolással fejezzük be.Közben a nézők somogyi, nyárádselyei, vág-garam közi táncokat láthatnak. A műsor szerkesztésénél figyelembe vettük az óvodás korosztály sajátosságait és, hogy előadhatjuk akár az óvodai csoportszobában is.

Szereplők: Dobsa Fodor Mónika – (tánc, ének, szöveg), Dobsa Tamás – (tánc, ének, szöveg)
Rendezte: a KuttyomfittyTársulat 
Dramaturg: Dobsa Tamás
Díszlet: Dobsa Tamás
Felvételről kísér: Németh Dénes és zenekara

kuttyomfitty ek9


13.35–13.55 Kikisbíró és barátai – népi játékos vetélkedő

13.55–14.40 Népi Hangszersimogató az Ördöngös Népzenetanodával, Horsa István vezetésével

14.40–15.00 Kikisbíró és barátai - népi játékos vetélkedő

15.00–15.50 BaHorKa: Tündér Ilona – szerelmi bájoló legendamese
Szereplők: Balogh Melinda, Kaszai Lili, Utasi Péter

Zene: Kiss B. Ádám, Gárgyán Zoltán, Réti Benedek, Csoóri Sándor, Szabó Csobán Gergely
A lány, aki nem hisz a mesékben és a varázslatokban, de titkon nagyon szeretne tündér lenni és egy szerelmes királyfi karjában kikötni...
A legény, aki álmaiban elvarázsolt királylányokat ment meg rettenetes sárkányok karmai közül....
Az asszony, aki egyben boszorkány, sárkány, ördög és miegymás... 
Na! Ebből főztünk nektek mesét a legszebb dallamokkal és sok humorral megfűszerezve.


bahorka tunder

15.50–16.15 Népi Hangszersimogató az Ördöngös Népzenetanodával, Horsa István vezetésével.

16.20–18.00 Mesepárbaj
A Táncháztalálkozón a Meseszó Egyesület hat tagja vetélkedik egymással élőszavas, rögtönzött mesélésben. A táncban használatos eszközök – bot, kanászbalta, seprű, keszkenő – ezúttal a mesékben játszanak fontos szerepet a bajba jutott mesehősök segítőiként.

Mesemondó párbajhősök: Bartók Ágota , Bukovics János , Csiki Lóránt , Kiss Ágnes , Sőrés Rozka , Zámborszky Eszter 

A párbajgyőztesek kiválasztása a közönség feladata lesz, minden páros mesemondása után szavazással döntünk. A programot elsősorban 10 éves kor felettieknek ajánljuk.

Párbajsegéd: Sándor Ildikó
Közreműködik Mályi Borbála citerán


Mesepárbaj • 2018. április 15. vasárnap, 17.00–18.00 • Lajtha László terem (II. em.)

Szerkesztő-házigazda: Sándor Ildikó

 
11.0011.45 Kerekítő Tippentő – hagyományőrző, mondókázó, játékos-táncos-népzenés baba-mama foglalkozás.
Felkerekedünk a tündérmesék világában, ahol az erdők és mezők tündéreinek, a villiknek fejére koszorút fonunk, csodahintóval a torony tetejére szállunk, a tavaszi lombtündérekkel-a villőkkel-zöldágjárást idézünk, táltosparipákat patkolunk aranyszegekkel, fecskét látunk és szeplőt hányunk, egészséget varázsolunk, tündéreket reptetünk madárszárnyakon, majd harangszóval és angyalkákkal ringatjuk őket álomba.
Vezeti: Benedek Krisztina Mária
Muzsikál: Pertis Szabolcs, népi furulyák, duda, gardon, doromb

11.4512.05 Hangszersimogató – Komáromi Ördöngös Népzenetanoda; vezető: Horsa István
A komáromi Ördöngös Népzenetanoda (www.nepzenetanoda.hu), amely kortól és zenei előképzettségtől függetlenül végzi az autentikus népzene oktatását, különleges gyerekprogramját mutatja be a Táncháztalálkozón Hangszersimogató néven. A magyar népi hangszereket (duda, hegedű, kontra, cselló, bőgő, ütőgardon) felvonultató bemutatón a gyerekeknek lehetőségük van a hangszerek kipróbálására és előre felépített tematika szerint az előadás végén együtt muzsikálnak a tanárokkal. 

12.0512.50 Klárisok mesekoncert: Kerekégenjáró – közreműködik: Korzenszky Klára – ének, Buzás Attila – koboz, saz, csellótambura, Eredics Dávid – szaxofon, tambura, klarinét, furulya, Porteleki Áron – brácsa, derbuka, tapan 

korzenszkyklaraklarisokzenekar

A Klárisok zenekar nagy sikerű Szerelemcsütörtök dobszerda lemeze után elkészítette új meselemezét Kerekégenjáró címmel. Jól ismert énekes-táncos népi játékaink, dalaink, mondókáink ezúttal a hős Napvitéz vándorútját követő, égitestszabadító tündérmese fonalára fűződtek fel. Önmaguktól – akárcsak egy varázslatos gyöngysor darabjai.
A koncert során a gyermekpszichodráma módszereit felhasználva a fantáziára, szerepjátékra, valamint a mintha-élményre helyezve a hangsúlyt közös énekléssel, játékkal, interaktív módon, együtt alkotjuk meg a mindannyiunk számára biztonságos útmutatásként szolgáló mesét.

„A mese a hagyomány által meghatározott s őrzött egységes és egylényegű világképhez tartozik. A hős és a történet az a mérce, mérték vagy cölöp, amihez mérhetjük saját gondolkodásunkat és cselekedeteinket." (Boldizsár Ildikó)


12.5013.15 „Mese-Rajzoló" Sándor Ildikó mesemondóval és Szentgáli-Varga Szilárddal, a Csodabab Tanoda Kézműves Műhelyének mesterével
Diófácska – moldvai népmese Kallós Zoltán gyűjtéséből
Rajzolás közben a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató műsorban megismert Pünkösdi Rózsák énekelnek.

13.1514.00 A varázshegedű - mesés hangszersimogató gyerekeknek – Komáromi Ördöngös Népzenetanoda; vezető: Horsa István
"A varázshegedű" című népmese története elevenedik meg Havay Viktória és az Ördöngös Népzenetanoda előadásában. A mesébe
az aprótalpú nézők is bekapcsolódnak majd különböző magyar népi hangszerekkel.14.0014.45 Fehérlófia (családi meseszínház) – Netz Táncprodukció; játékmester: Lengyel Szabolcs, szereplők: a bátor nézők
Egyszer volt hol nem volt…… Úgy kezdődik, hogy alakul egy színi társulat! A nézőkből átváltozott színészek egy-egy mesét eljátszva jelmezekkel, eszközökkel, zenével, effektekkel színházat varázsolnak elénk. Nagy öröm, ha a felnőtt nem felejti el, hogy ő is volt gyerek, és még tud úgy örülni, nevetni, játszani, ahogy rég. Pláne, ha saját gyermekeivel teheti. Egy mozgalmas, dinamikus interaktív előadás, ahol a nézők szerves részesei a produkciónak. 

14.4515.10 „Mese-Rajzoló" Sándor Ildikó mesemondóval és Szentgáli-Varga Szilárddal, a Csodabab Tanoda Kézműves Műhelyének mesterével
A jó füttyös legény – moldvai népmese Kallós Zoltán gyűjtéséből

15.1016.00 Kolompos Zenekar: Furulyás Palkó
A Kolompos együttes néphagyományokon alapuló zenés, játékos műsoraiban a gyermekek a legfontosabb résztvevők - szerepelnek, énekelnek, sokszor muzsikálnak is az együttessel. A vidámság és a gyermekek iránti szeretet hatja át előadásukat, így a Kolompos - igazi szórakozást nyújtva lopja be a nézők szívébe hajdani muzsikáink, dalaink szeretetét. A Táncháztalálkozón az aktuális tavaszi dalok mellett legelső mesejátékukat, a Furulyás Palkót adják elő.

16.0016.20 Hangszersimogató – Komáromi Ördöngös Népzenetanoda; vezető: Horsa István
 
16.2018.00 Mesepárbaj
A mesemondók csatáját Magyarországon Zalka Virág Csenge honosította meg nemzetközi minta nyomán. A Táncháztalálkozón a Meseszó Egyesület hét tagja vetélkedik egymással az alábbi témakörökben:
- Muzsikáló vagy táncoló állatok
- Bűn és bűnhődés tánccal, zenével
- Bűvös hangszer, zene, tánc

Résztvevők: Szabad Boglárka, Pintér Zsolt, Csíki Lóránd, Bukovics János, Molnár Enikő, Sőrés Rozka, Kiss Ágnes, Gregus László


A párbajgyőztesek kiválasztása a közönség feladata lesz! A programot elsősorban 10 éves kor felettieknek ajánljuk.
Megosztás