XLII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2023. április 14–16.
 
Aprók tánca és játéktanítás • 2019. április 6. szombat, 10.15–16.00 • Martin György terem (I. em.)

Szilas Néptáncegyüttes
A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes a főváros XV. kerületében, Rákospalotán működik. Az együttes jelenleg közel 170 tagot számlál, háromévestől a felnőtt korig. Egy számunkra nagyon kedves tájegységről, Kalocsa környékéről hozunk játékokat és táncokat, valamint az együttes Palánta csoportja egy mesét is el fog táncolni. Mesével, játékkal, énekkel és tánccal várunk kicsiket és nagyokat. Az együttes művészeti vezetői és a Palánta csoport oktatói: Marosy Gerda, Aranygyöngyös táncos, Józsa Tamás, kétszeres Aranysarkanytyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, Farkas Henrietta, Ress Katalin és Ress Tamás.

Tarsoly zenekar
A Tarsoly zenekar megalakulása óta fontosnak tartja a következő generációk népzenével való megismertetését. A hatfős banda öt tagja dolgozik tanárként, így mindennapjaink részévé vált a gyerekek oktatása. E mellett az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel való szoros együttműködés határozza meg szabadidős tevékenységeinket. Összefoglalva e körül forog az életünk: népzene, gyerekek. A zenekar tagjai: Margetán Máté - fúvós hangszerek, Jobbágy Bence - cimbalom, Hornich Thomas - nagybőgő, Böröcz Balázs - brácsa, Bencze Mátyás - hegedű

Mir Dávid
21 éves vagyok, 7 éves koromban kezdtem el néptáncolni a Vasas művészegyüttesben, ahol azóta már a gyerekcsoportokat is oktatom. Emellett a Szentendre táncegyüttesben is táncolok. A Vasas gyerekcsoportjain kívül oktatok még általános iskolában, óvodában, illetve Nagyberegen a Hagyományok Háza által létrehozott mentorprogram keretében Szelesné Huszti Beátával. A Magyar Táncművészeti Egyetem végzős hallgatója vagyok. Hiszek az eredetiség megőrzésében és az értékek melletti fiatalos megfogalmazásban, az energiában. Idén sikerült elnyernem az első aranysarkantyúmat Békéscsabán.

Szelesné Huszti Beáta
7 éves koromban kezdtem a néptáncot a kárpátaljai Tiszapéterfalvi Művészeti Iskola keretein belül. Majd a Nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium táncművészeti tagozatán végeztem 2012-ben. Közben az Örökség Néptáncegyüttes művészeti vezetője voltam Tiszapéterfalván. A Maglódi Vermesy Péter Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában a néptáncot több mint 200 gyereknek oktatom. A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja jóvoltából mentorprogramban vesz részt Nagyberegen, Mir Dáviddal. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Egyetemen tanulok.

Sándor Ildikó
Játszom, mióta az eszemet tudom, felnőttként pedig játszani tanítok másokat is. A közelmúltban megjelent Kerekecske, kutacska… könyvem újabb ölbeli játékaiból válogattam ki a legkedvesebbeket, hogy kicsinyeknek és nagyoknak örömet szerezzek velük.

Gyémánt Ádám és Gyémánt-Csontos Lívia
Idestova 11 éve tanítunk együtt. Az óvodás korosztálytól egészen a senior korosztályig igyekszünk átadni kultúránk egy-egy apró szeletét. 6 évig vezettük a soroksári Kisdunamente Toppantó Gyermek Tánccsoportot, melynek alapítói is voltunk. Amikor Pomázra költöztünk, szerettük volna ott is beindítani a néptáncoktatást, így 3 éve alapítottuk meg a Kevély Táncegyüttest, ahol 3 csoportban közel 90 gyermek ropja már a táncot. A szakmaiság fontos, de még ennél is fontosabb számunkra a közösség, így a táncpróbák és táborok mellett disznóvágást, jeles napokhoz kötődő 200-300 fős családi táncházakat, közös kirándulásokat szervezünk a táncos lábú gyerekeknek és családjaiknak.

A Magyar Pedagógiai Társaság Hagyományismereti szakosztálya hosszú évek óta állandó közreműködője a Táncháztalálkozónak. Tagjai a néphagyomány iránt elkötelezett óvodapedagógusok, tanítók, tanárok. Most is, mint minden esztendőben egy-egy tájegység legszebb népi játékaival várják a résztvevőket.

Németh Nóra és Babinecz Sándor
Németh Nóra a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének munkatársa. Több évtizedes táncos és táncoktatói tapasztalattal rendelkezik, rendszeresen tart foglalkozást óvodásoknak, több ízben tanított határon túli gyermekcsoportokat - legutóbb a kárpátaljai mentorprogram keretében técsői és viski gyerekeket. Babinecz Sándorral szívesen táncolják és tanítják Somogyország táncait gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Bese Botond és az Aprája
Az Aprája Dudazenekar 2011-ben alakult Gödön, a Búzaszem Általános Iskolában..Bese Botond duda tanár hozta létre a zenekart, hogy össze fogja a keze alatt nevelkedő gyerek dudás tanítványokat. Az iskolában a dudások heti rendszerességgel gyakorolnak. A zenekar tanulói gyakran látogatják az idős hagyományőrző mestereket, pásztor zenészeket, furulyásokat, dudásokat, táncosokat. Iskolában tanult tudásukat ezzel is elmélyítik. Céljuk, hogy alaposan megismerjék a hagyományos magyar dudazenét és népszerűsítsék Magyarországon és külföldön egyaránt. Gyakran közösen koncerteznek a 30 éves Magyar Dudazenekarral.
Dudások:
Berkes Péter .
Nagy Levente
Csányi Kelemen
Bese Botond

Németh András (népzenész, tekerő)
Több, mint tíz éve tanítok tekerőt alap- ,közép- és felsőfokon egyaránt. Rendszeresen részt veszek oktatóként az Országos Tekerős Találkozókon, a Dunántúli Bourdon Zenei Táborban és a Tihanyi Bourdon Zenei Hétvégéken. Ugyancsak több, mint tíz éve minden héten több óvodai zenés foglalkozáson muzsikálok gyermekek tánca alá."

Szente János
2016-tól megalapítottam és vezetem a Pannonica Táncműhelyt. Az alsós, az ifjúsági és a felnőtt korosztály oktatója vagyok. 2009-től a Szent II. János Pál Iskolaközpontban (régebben Szent Benedek) tanítok órarendben néptáncot az alsós és felsős évfolyamoknak illetve 2017- től az óvodásoknak is szakkör szinten. 1999- 2016-ig a Bartók Táncegyüttes (Teszáry- féle :)) óvodás, gyermek, utánpótlás, ill. ifjúsági csoportjainak voltam oktatója.
1999- óta rendszeresen tanítok gyermekeket a pilisborosjenői Kerekes Táncegyüttes nyári táboraiban, 2006- óta a határon túli gyermekeknek meghirdetett Szent László táborban. 2007- 2010-ig a Maros- Küküllő- menti Népzene- és Néptánctáborban (Magyarlapád) tanítottam a kezdő csoportot (zömmel gyermekek).
Rendszeresen vezetek táncházakat alkalomszerűen iskolákban, óvodákban.

Bubabál
Zenélnek: Benke Grátzyán, Bolya Dániel és Róka Szabolcs.
Táncot tanít: Kovács Zsuzsanna
Pedagógusként a tanórai keretek között nemcsak a kultúránk megismertetése és megszerettetése a cél, hanem kiemelt fontosságú, hogy segítsük a közösségi élmények kialakulását. A zene, a játék és a tánc, mint örömforrás lehet a mindennapok része, de mindeközben eszközei is a közösségi élmények létrejöttének. Gyermektáncházainkban a célunk, hogy a legfontosabb közösség, a család gazdagodjon ezekkel az élményekkel. A Bubabálban a gyermekjátékok mellett a moldvai tánczenével igyekszünk megszólítani mind a legkisebbeket, mind a szüleiket.

 
Hagyomány és tudomány – könyvbemutató, olvasósarok, vásár
2019. április 6–7. szombat-vasárnap 10.00–18 • Martin György terem (I. em.)Mit kínál a tudomány a néphagyomány iránt érdeklődő nagyközönségnek?

Könyvbemutató, olvasósarok, vásár: az MTA BTK Néprajztudományi Intézete és a Magyar Néprajzi Társaság bemutatott kiadványaiba bárki belelapozhat, beleolvashat.
Aprók tánca és játéktanítás • 2019. április 6. szombat, 10.15–16.00 • Martin György terem (I. em.)

Háziasszony: Sándor Ildikó

Részletek a közreműködőkről

10.15–11.00
Kalocsa környéki táncok és játékok – Szilas Gyermektáncegyüttes , Józsa Tamás és Marosi Gerda vezetésével muzsikál a Tarsoly zenekar 

11.00–11.45 Bodrogközi táncokat tanít Szelesné Huszti Bea  és Mir Dávid muzsikál a Tarsoly zenekar 

11.45–12.00 Ölbeli játékok – Sándor Ildikó: Kerekecske, kutacska… c. könyvének bemutatója

12.00–12.45 Mezőföldi táncok Gyémánt Ádám és Gyémánt-Csontos Lívia vezetésével , muzsikál a Tarsoly zenekar 

12.45–13.00 Érdi játékokat tanít a MPT Hagyományismereti szakosztálya

13.00–13.45 Síppal, bottal Somogyból. Táncot tanít Babinecz Sándor és Németh Nóra , muzsikálnak Bese Botond és tanítványai (duda) 

13.45–14.00 Somogyi játékok, a MPT Hagyományismereti szakosztály vezetésével

14.00–14.45 Padkaporos mulatság kicsinyeknek. Táncot tanít: Szente János , muzsikálnak Németh András és tanítványai (tekerő) 

14.45–15.00
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei játékok, a MPT Hagyományismereti szakosztály vezetésével

15.00–16.00 Bubabál – moldvai táncház Kovács Zsuzsannával , muzsikálnak Bolya Dániel és barátai


Kamasz táncház • 2019. április 6. szombat, 16.15–17.15 • Martin György terem (I. em.)
Táncház kamaszoknak a Sarjú Bandával és barátaikkal 

Szerkesztő:
Baranyai Barbara
Felkészítő tanár: Kuczera Barbara és Salamon Beáta
Táncot tanít: Bacsó Lilla és Darabos Péter


Hajdu-Németh László, Hajdu-Németh Balázs, Szilágyi Szabolcs, Ifj. Ürmös Sándor, Ürmös Ferenc, Gál Tibor, Bódi Luca 

A Sarjú Banda és Kuczera Barbara
Hova tovább? • 2019. április 6. szombat, 17.30–19.30 • Martin György terem (I. em.)
Reflektorfényben a Művészetisek – Bemutatkoznak a középfokú táncművészképzés növendékei

Szerkesztő:
Baranyai Barbara
Muzsikál: Gázsa zenekar

Fellépnek és bemutatkoznak a Magyar Táncművészeti Egyetem néptáncművész szakos, valamint a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium néptánctagozatos diákjai.

A „Hova tovább?” programrészben az ország különböző pontjain zajló középfokú táncos képzések tanulói várják a velük egykorúakat. A szakgimnáziumok mutatkoznak majd be, rövid ízelítőt adva az intézményekben folyó képzés eredményeiről. Egy helyen lehet megtekinteni, hogy milyen széles a paletta, milyen a jövő táncos utánpótlása. A növendékek mesélnek majd a saját élményeikről, benyomásaikról és arról is, hogy miért érdemes belevágni ebbe a csodálatos szakmába. Bemutatóikat követően lehetőség nyílik arra is, hogy velük együtt tanuljuk vagy ismételjük a táncos lépéseket.


________________________________________________________________________________________________

A Magyar Táncművészeti Egyetem 

A Magyar Táncművészeti Egyetem táncművész képzésének néptánc szakirányú hallgatói többnyire 14 évesen felvételiznek, és az egyetem speciális képzési lehetősége következtében 5 év után BA táncművész diplomával lépnek ki az alma mater kapuján. A szakmai képzés a táncművészet széles spektrumát öleli fel, nem csak az autentikus néptánc kultúrát sajátítják el a hallgatók, hanem a társművészetek, mint a klasszikus balett, moderntánc, történelmi társastánc, modern társastánc is meghatározó része tanulmányaiknak.
Műsoruk célja, ennek a hazánkban egyedülállóan sokoldalú néptáncművészképzés rövid bemutatása. 
Autentikus néptánc és kortárs alkotások. Játék és komolyság. Sok gyakorlással elsajátított koreográfiák és improvizáció. Ez mind-mind helyet kap a néptánc szakos évfolyam előadásában – bizonyítva, hogy a néptánc ma is él, ma is hat: nem csupán múzeumi „tárgy”, hanem beszélt „nyelv”, ami a 21. században is működik.
A koreográfiák ismert vendégkoreográfusok és az évfolyam mestereinek – Appelshoffer János, Hortobágyi Gyöngyvér, dr. Ónodi Béla, Rémi Tünde és Végső Miklós – munkái.
Tanszékvezető: Hortobágyi Gyöngyvér főiskolai tanár


Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium néptánc tagozata

A tavalyi évben fennállásának 25. jubileumát ünneplő Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium az ország első népművészeti szakközépiskolája. A néptánctagozat kezdetektől az intézmény „zászlóshajójának” számít. Bár a népművészeti profil kapcsán képzési rendszerünkben elsősorban a hagyományos paraszti tánckultúra nyelvezetének elsajátítása a cél, jelen van a klasszikus balett és a modern-kortárs táncoktatás is. Színpadi repertoárunk jelentős részében is az autentikus néptánc hiteles, mai színházi igényeket kielégítő megformálására törekszünk, de nyitott, kísérletező szándékkal fordulunk a modern-kortárs táncirányzatok eszköztárának megismerése, elsajátítása, megformálása felé.
A 4 + 1 éves szakgimnáziumi képzés mellett, a 2 éves szakképzésünk is OKJ-s vizsgával zárul.
Táncos növendékeink számos rangos szakmai fórumon értek el csoportos és egyéni sikereket. Közülük többen választották a hivatásos táncos pályát vagy váltak táncpedagógussá.
A jelenleg 50 diákot számláló tánctagozat most következő bemutatkozó műsorában a közelmúltban tanult táncanyagokból láthatnak válogatást, melyek hol koreográfiai részletként, hol pedig individuális, improvizatív szabadtáncként kerülnek bemutatásra.
Ha kedvük úgy kívánja, ne fogják vissza magukat! Csatlakozzanak bátran! Jó mulatást kívánunk!

A műsort összeállították az intézmény néptáncpedagógusai: Fejér Erika, Orosz László, Taba Csaba, Velner Anna
Művészeti vezető: Taba Csaba

 

 

Megosztás