szokos

Autentikus népzenei válogatást tartalmazó lemezzel ünnepli 20 éves jubileumát a Szökős Együttes
Magyar Szó Online, 2017. február 18. Tápai Renáta cikke

20 év muzsikálva címmel született meg a Szökős Együttes jubileumi lemeze, amelyen Varga Orsolya (ének és hegedű), Csonka Ferenc (hegedű), Brasnyó Antal (brácsa), Dvorácskó Szebasztián (nagybőgő), valamint közreműködőként Csonka Balázs (prímtambura és harmonika) és Enyedi Tamás (cimbalom) éneke, játéka nyújt igényes zenei élményt az autentikus népzene kedvelőinek.

– A lemezen hallható zenei anyag egyrészt válogatást nyújt a kedvenc és ismert dallamokból, amelyeket az elmúlt időszakokban szívesen játszottunk, másrészt új, eddig nem játszott dalok is vannak rajta. A lemezen erdélyi, felvidéki és alföldi összeállítások hallhatóak és igyekeztünk autentikus hangzást visszaadni – mondta el lapunknak nyilatkozva Csonka Ferenc. – Az mindig dilemma, hogy milyen legyen a lemezen a zenei válogatás. Népszerű, sokak által ismert vagy inkább ritkán hallott dallamok kerüljenek rá? Mert a népzenei, népi kultúra továbbadásának nem mindig az a mérvadója, hogy mi a népszerű, hanem hogy mi az értékes. Persze a népszerű dallamok is lehetnek értékesek, de van az úgy is, hogy az értékes nem minden esetben jelenti azt, hogy népszerű is. Ugyanis sokkal gazdagabb a magyar népzene annál, mint ahogyan azt első pillanatban bárki gondolná. Rengeteg előbányászni való van még, ami zeneileg nagyon izgalmas felismeréseket, zenei kihívásokat tud nyújtani, attól függetlenül is, hogy az nem ismert és még nem népszerű. A lemezen tehát vannak közismert és kevésbé ismert dallamok is. És található rajta egy régi felvétel is, amely az Újvidéki Rádió stúdiójában készült 1996-ban az akkori Szökős Együttes előadásában, valójában ez a legelső felvétel az együttestől.

Amikor beszélgetőtársunkat arról kérdeztük, hogy egy ilyen lemez mit tud adni az embereknek, elmondta, hogy jóleső zenei élményt mindenképpen, azon túl pedig sok minden mást is.

– A népzenei kultúra, a táncházmozgalom ma már bárki számára elérhető, és így mindenkinek mást és mást jelenthet: az elhivatott hagyományápoláson át a rekreációs funkcióig. A népzene alapvetően funkciós zene, ami azt jelenti, hogy elsősorban a táncosokat, az alkalmakat szolgálja, bár ma már vannak olyan népzenei együttesek, amelyek elsősorban koncerteznek. Vajdaságban is sok népzenei rendezvény van, ahol megjelenhetnek, bemutatkozhatnak a népzenei együttesek, és az a jellemző, hogy a vajdasági népzenei együttesek Magyarországon is sokat muzsikálnak.

A 20 év muzsikálva című lemez – amelyet áprilisban bemutatnak a budapesti Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron is – a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában jelent meg a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, valamint a UNITgraphics stúdió támogatásával. A 9 zeneszámot, s ezzel mintegy 55 percnyi népzenei élményt nyújtó lemez a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben vásárolható meg.
Megosztás