A koncerten moldvai, bukovinai hangszeres zene, énekes dallamok hangzanak el. A muzsikánk és gondolataink megosztása mellett, meghívjuk a közönséget egy közös éneklésre.

mentes maskent foto fridrik imrefotó: Fridrik Imre

Bemutatkozás
A Mentés Másként Együttes elsősorban magyar népzenét játszik, de előadásaikat áthatja az újraéneklő éltetés és az alkotó kísérletezés szelleme. Fábri Géza, Fábri-Ivánovics Tünde és Lipták Dániel 2005-ben alapítják a Mentés Másként Trió nevű formációt, melyhez 2015-ben csatlakozik Molnár Előd Balázs furulyás, táncos, akivel a négyes felállású Mentés Másként Együttes még kifinomultabb megszólalással gazdagodik.
A népi éneklés és táncmuzsika mesterségét mélyen ismerik. A színpad törvényei a hagyományos zenének elkerülhetetlenül új létmódot adnak. Ezen új utakat a Mentés Másként Együttes tagjai zenei alkotómunkájukban úgy keresik, hogy ragaszkodnak a hagyományos ének – hegedű – koboz alapú minimál-zenekarhoz, s ősi dallamainkat nem kötik idegen ritmusok, divatos áramlatok béklyójába.
Az Együttes tagjai gyűjtőként, előadóként és zenetanárként elmélyültek több magyar lakta vidék, különösen a moldvai csángó magyarok zenei hagyományaiban. Így mára a magyar táncházmozgalom, a népzenei feldolgozások és az énekelt versek színterének meghatározó alakjaivá váltak. Külföldi kapcsolataik is kiterjedtek: rendszeresen koncerteznek Ausztriában, Londonban, Cambridge-ben. Dimitris Varelopoulos görög lantossal különleges, görög-magyar népzenei összeállításokat készítettek, de mogfordulták már Svédországban, sőt Kínába is. Tanítványaikat is bevonva rendszeres kapcsolatokat ápolnak moldvai csángó falvak fiataljaival és öregjeivel.
Koncertjeiket népdalokból, népi táncdallamokból, énekelt versekből és historikus énekekből állítják össze, igazodva a helyszínhez, alkalomhoz, hallgatósághoz. A „mentés másként” muzsika sajátos szövetét az eredeti népzene anyagából, hagyományos technikákkal bontják ki, és így szervezik saját, hiteles vallomássá. Hallgatóik magával ragadó, egyedi zenei élményre számíthatnak!

A Mentés Másként Együttes tagjai:
Lipták Dániel – Népművészet Ifjú Mestere, Halmos Béla vándordíjas népi hegedűs, népi hegedű tanár
Fábri Géza – Bács-Kiskun megye Művészeti Díjas, Szeged Megyei Jogú Város Alkotói Díjas, Párhuzamos Kultúráért Életmű Díjas kobzos előadóművész, koboz és népi pengetős hangszer tanár
Fábri-Ivánovics Tünde – Népművészet Ifjú Mestere, Szeged Kultúrájáért Aranygyűrűvel kitüntetett, Kölcsey Emlékéremmel jutalmazott, Vass Lajos Nagydíjas népdalénekes, népdalénekes előadóművész, népi ének tanár
Molnár Előd Balázs - tánctanár, furulyás, kiadványszerkesztő

További információ: www.mentesmaskent.hu 
Megosztás