A táncház világa írásokban, képekben
Kiállítás a negyvenéves táncházmozgalom tiszteletére
2012. március 31. – április 1. 10.00–18.00 • Vásárhelyi László teremmartin_gyorgy

A kiállítást március 30-án 10 órakor nyitjuk meg a Hagyományok Háza I. emeleti előcsarnokában, másnap átköltöztetjük a Papp László Budapest Sportarénába, a XXXI. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárra. Ezt követően a kiállítás a Hagyományok Házában lesz látható 2012. december 31-ig.

A jubileum apropóján dokumentumok, fotók, valamint mozgóképek segítségével elevenítjük fel a táncházmozgalom előzményeit (mint például a Gyöngyösbokréta), mutatjuk meg a vele párhuzamosan létező európai és amerikai folklórmozgalmakat (mint a hippimozgalom), a szomszédos országok és távolabbi népek magyar táncházait, meséljük el a táncháztalálkozók történetét. A tablók mellett monitorok is helyet kapnak a kiállításban, amelyeken az érdeklődők a mozgalommal kapcsolatos filmeket láthatnak zenészekről, táncosokról, a népi kézművesség alkotásairól és mestereiről, táncháztáborokról.

„Nomád nemzedék” – fotódokumentációs kiállítás
2012. március 31. – április 1. 10.00–18.00 • Vásárhelyi László terem (II. emelet)A kiállítást a Magyar Művészeti Akadémia megbízásából a Népművészeti Egyesületek Szövetsége rendezi, amely a Vásárhelyi László teremben látható a nyitvatartási időben.

A 40 évvel ezelőtt elindult táncházmozgalommal egy időben, szinte egymás mellett haladva, a kézművességet felölelő mozgalom is elkezdődött. A városi fiatalokból álló csoportosulás a Fiatalok Népművészeti Stúdiója (FNS) néven vált ismertté.

Dokumentumokkal, fotókkal mutatjuk be a stúdiósok tárgyalkotó munkáját, kézműves kézikönyveiket, publikációkat, táboraikat, alkotóházaikat, kiállításaikat, az első játszóházakat, a NESZ megalakulását, a Mesterségek Ünnepét, tehát mindazt, ami a stúdió szellemiségének továbbélését, máig élő pozitív hatását jelenti a hazai közművelődésre.

P. Vas János: „Hej, betyárok!” – könyvbemutató
2012. április 1. vasárnap, 13.00 • Vásárhelyi László terem (II. emelet)A szerzővel Novák Ferenc Kossuth-díjas rendező-koreográfus beszélget
Közreműködik az Etnofon Zenei Társulás: Babos Károly, Huszár Mihály, Kiss Ferenc, Küttel Dávid, Szokolay Dongó Balázs

betyarok

P. Vas János könyve mind a népművészettel foglalkozók, mind a szélesebb közönség számára értékes, élvezetes olvasmány. Alapossága, sokrétűsége sok éves kutatói, elemzői munka eredménye. A témában korábban megjelent munkáktól eltérően nemcsak a XIX. századi betyárok történetét dolgozza fel, hanem a betyárvilághoz kapcsolódó képzetek, eszmék kialakulását, ezek létrejöttének motivációját is kutatja a népművészetben. A betyárokról a mai napig jellegzetes idealizáló kép él a képzeletünkben. A betyár eszerint nemes lelkű igazságosztó, a szegényeket mindenkor védelmező hős, akinek bukását mindenkor árulás okozza. Mennyire helytálló ez a kép? Mi az eredete? A betyár milyen alakját érhetjük tetten a népművészetben? A könyv e kérdésekre ad részletes válaszokat, tovább gazdagítva és árnyalva a történeti tudásunkat a betyárvilágról. A könyv emellett – egyedülálló módon – egy több száz nevet tartalmazó „Betyárlajstromot” is közöl.

Kiadó: Vitézi Ének Alapítvány

A kötet 2.460,- Ft (+ postaköltség) áron utánvéttel megrendelhető

„Családban marad”
2012. április 1., vasárnap 15.00 • Vásárhelyi László terem

Házigazda: Kupec Mihály
Szerkesztő: Busai Norbert
Kísér a Dűvő zenekarVajdaszentiványi táncok
Herczegh Katalin és fiai: Herczegh Katalin, Kecskés Gergő, Kecskés Bence

Mezőföldi kanásztánc, üveges, sudridom és ugrós
Keltai Gábor és családja: Gyurkó Erzsébet, Keltai Gábor, Keltai Áron, Keltai Bálint, Keltai Bertalan

Bertóké verbunk és dús
Palenik József és fiai: Palenik József, Palenik Mihály, Palenik Vendel, Palenik Benedek

Mezőkölpényi táncok
Szűcs Gábor és családja: Szűcsné Urbán Mária, Szűcs Gábor, Szűcs Eszter, Szűcs Laura

Maglódi cifruválás, lassú és friss csárdás, mars
Csasztvan András és családja: Csasztvanné Vass Edit, Csasztvan András, ifj. Csasztvan András, Csasztvan Zsuzsanna, km.: Varga Brigitta, Skumát Balázs

Magyarszováti dallamok
Muzsikál: Székely Levente, Székely Veronika, Fekete Antal, Fekete Márton

Gömöri pásztorbotoló csárdás és friss
Kupec Mihály és családja: Kupec Andrea, Kupec Mihály, Kupec Zsófia, Kupec Zsolt

Kalocsai csárdás, friss és mars
Busai Norbert és családja: Busai Zsuzsanna, Busai Norbert, Busai Bori

Mezőkeszüi páros táncok
Maródi Attila és gyermekei: Maródi Attila, Maródi Eszter, Maródi Levente

Nadabi román táncok
Szarka Zsolt és fia: Szarka Zsolt, ifj. Szarka Zsolt, km: Szűcs Laura, Gera Sára

Szilágysági férfi és páros táncok
Hercz Vilmos és családja: Barna Éva, Hercz Vilmos, Hercz Bettina, Hercz Lili, ifj. Hercz Vilmos, Hercz Nelli

Rimóci és varsányi táncok
Oláh József és családja: Oláh József, Oláhné Csercsics Ivett, Oláh Ivett, Oláh Eszter, Oláh József Márton

Finálé

Új élő népzene 18.” CD-bemutató • 2012. április 1. vasárnap, 17.00
Vásárhelyi László terem (II. em.)

Szerkesztő: Havasréti Pál


cover18

A Táncház Egyesület  1997-ben indította útjára CD-sorozatát, a hetvenes években a Hungarotonnál megjelent „Élő Népzene” lemezek szellemi örökségeként. Új sorozat ez, hiszen újak a válogatás szempontjai és módszerei. Új azért is, mert ezek a műsorszámok máshol még nem jelentek meg, ugyanakkor – népzenéről lévén szó – természetesen nem új szerzeményeket, hanem a néphagyomány által megőrzött dalokat és hangszeres dallamokat hallhatunk. A szereplők közül néhányan szűkebb pátriájuk hagyományainak egyenes folytatói, a többség azonban városi fiatalként kötelezte el magát a népzenével. Ki énekével, ki egy szál hangszerével adja át érzéseit, a vonósok pedig „bandába” tömörülve élvezik a táncház mindennapi gyakorlatában fölfedezett együttmuzsikálás élményét. Más és más tájak és népek muzsikája szól, más és más a hangzás és a stílus, mégis mindegyik darabban egyszerre érhetjük tetten közös kincsünket és az előadók személyiségét.

CD-válogatásunk darabjai – amelyek megjelenését mindig a Táncháztalálkozóra időzítjük – az évente meghirdetett nyilvános pályázaton alapulnak. A zsűri tagjai: Marosi Julianna, Pávai István, Sipos János és Vavrinecz András; sorozatszerkesztő: Havasréti Pál; forgalmazza a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás . Az Új élő népzene teljes sorozata áttekinthető és az egyes darabok utánvéttel megrendelhetők a tanchaz.hu  weboldalon.

track18

Az Új élő népzene 18. (FMVMCD 018) élő koncertfelvétel és – a készlet erejéig – a sorozat korábbi darabjai megvásárolhatók a Táncház Egyesület küzdőtéri pavilonjában.
Megosztás