Kedves magyar néptáncosok és népzenészek világszerte!

Mint azt bizonyára tudjátok, 1982 óta minden tavasszal megrendezésre kerül az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, mely a magyar néptáncosok, népzenészek talán legfontosabb szakmai eseménye. A programnak otthont adó Papp László Budapest Sportaréna (egykor Budapest Sportcsarnok) évről-évre zsúfolásig megtelik a Kárpát-medence minden részéről érkező táncosokkal, muzsikusokkal, falusi hagyományőrzőkkel és persze érdeklődőkkel. A kétnapos rendezvényt több tízezren látogatják. Az elmúlt években nagy örömünkre azt tapasztaltuk, hogy a távolabbi országokban élő magyarok is egyre nagyobb számban látogatnak haza a rendezvényre. Bízunk benne, hogy ennek egyik oka a rendezvény megfelelő színvonala, vonzereje. Ennél fontosabb azonban, hogy Ti, távol élő magyarok egyre erősebben, egyre tudatosabban őrzitek, ápoljátok kultúránkat, lakóhelyeiteken közösségeket, szervezeteket működtettek, hoztok létre, melyek idegen világokban meggyökeresedve tartják össze szétszóródott honfitársainkat. Szeretnénk áldozatos munkátokat egy meghívással, egy közös nagy tánccal megköszönni.

A jubileumi, XXX. Országos Táncháztalálkozó szervezője, a Táncház Egyesület ezúton meghívja a Magyarországtól távol élő magyar néptáncosokat és népzenészeket egy közös színpadi bemutatóra. Szeretnénk, ha a rendezvény vasárnapján, április 3-án délután néhány percig a legnagyobb magyarországi szakmai rendezvény színpadán köszönthetnénk benneteket.

Terveink szerint 10-15 percben mutatkozna be minden néptáncos és népzenész, aki külföldről érkezik és előre jelzi fellépési szándékát. Természetesen szívesen fogadjuk azokat a néptánc vagy népzene kedvelőket is, akik nem magyar származásúak, de ismerik, művelik a kultúránkat. Két táncanyag (Szatmár és Mezőség) táncai kerülnének terítékre. A jelentkezőknek nem kell koreográfiát betanulni, egyszerűen csak ismerni kell a fenti két tájegység táncainak alapjait. Korosztályi megkötés nincs és táncos párt sem kötelező hozni (természetesen szerencsésebb párban jönni). A zenészeknek szintén e két anyag muzsikáját kell majd játszani. A jelentkezések ismeretében a rendezvény előtt megküldjük a dallamokat, így könnyebb lesz a felkészülés. A közös bemutatóhoz a Táncháztalálkozón szervezünk próbát, melyet a fellépés napján délelőtt tartunk.

Bízunk benne, hogy kezdeményezésünk sikeres lesz, reméljük, sok hazajáró magyar kap kedvet a közös bemutatóhoz. Kérjük, hogy mielőbb jelezzétek részvételi szándékotokat a cimbi@iplus.hu (Kovács Norbert) e-mail címen! Kérjük, hogy adjátok meg elérhetőségeteket (e-mail cím), így a későbbiekben tájékoztathatunk benneteket a fejleményekről! Írjátok le, hogy melyik országból, mely táncegyüttestől érkeztek, ha zenéltek, milyen hangszeren játszotok! Az angol nyelvű jelentkezéseket az erdosildi@vipmail.hu (Erdős Ildikó) címre várjuk.

A jelentkezés határideje: 2011. március 10.

Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Táncház Egyesület