XLI. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2022. április 1–3.
 

A kiválasztott menüponthoz tartozó cikk a menüsor alatt látható.


Lajtha László, a népzenekutató
• 2009. április 4-5. 10.00–18.00 • Lajtha László terem (II. em.)
A Hagyományok Háza fotó- és dokumentumkiállítása
Szakmai terv: Pávai Istvánzsuki

A Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum közös fotó- és dokumentumkiállítással emlékezett 2008-ban a 115 éve született és 45 éve elhunyt Lajtha Lászlóra. A tárlat a XX. század Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett legjelentősebb magyar zeneszerzőjének és népzenekutatójának tudományos munkásságára koncentrál, Lajtha kutatásainak fő állomásait mutatja be levelezéséből, műveiből vett idézetekkel, valamint kortársai gondolatain keresztül, s mindezt kottás népzenei feljegyzésekkel, archív fotókkal illusztrálja. Egyúttal bepillantást nyújt Lajthának a korabeli népzenei revival-elképzelésekkel kapcsolatos építően kritikus gondolkodásmódjába. A megnyitóra 2008. február 14-én került sor, amelyen Sebő Ferenc méltatta a népzenekutató életművét. A megnyitó alkalmával a Hagyományok Háza munkatársai közül Hetényi Milán (ének), Major Levente (hegedű), Porteleki Zoltán (cimbalom), Vavrinecz András (hegedű) Lajtha-gyűjtötte dallamokat szólaltattak meg. A tárlat 2009 szeptemberéig lesz megtekinthető a Hagyományok Háza első emeleti kerengőjén, amikor várhatóan a Vikár Béla munkásságát bemutató kiállítás váltja föl. A folkMAGazin idei számaiban folytatásban közöl részleteket a Lajtha-kiállítás anyagából. Köszönetet mondunk dr. Lajtha Ildikónak, Kertész Gyulának, Mandel Róbertnek és Hász Andrásnak. [A képen: Lajtha széki adatközlői, Ferenczi Márton „Zsuki” és bandája; fotó: Dincsér Oszkár, 1941.]
Magyar mesterhangszerek kiállítása
2009. április 4-5. 10.00–18.00 • Lajtha László terem (II. em.)
A Magyar Hangszermíves Céh kiállításaMagyar Hegedűkészítők Társasága - mesterhegedűk, Papfalvy Ferenc - hárfák, Gáts Tibor - citerák, Nagy Ákos - cimbalmok, Romanek Tihamér - historikus és vonós mesterhangszerek, Kovács Emil - historikus hangszerek, Pásztor Endre - kobzák és furulyák, Marosvári László, Gulyás Béla és Baki Róbert - vonós hangszerek, Vékes József - szakkönyvek
 
Sáránszky Pál emlékvitrin az aranykoszorús mester születésének 90. évfordulójára, a Magyar Hegedűkészítők Társasága gyűjteményéből.

Bársony Mihály emlékkiállítás a Népművészet Mestere halálának 20. évfordulóján Szerényi Béla gyűjteményéből.

barsony

A Táncháztalálkozó közönsége hosszú évek óta hozzászokhatott ahhoz, hogy valamelyik kamarateremben kitűnő minőségű mesterhangszereket láthat, próbálhat, ne adj’ Isten, vásárolhat. Idén sem lesz ez másképp, a hazai hangszerész mesterek legszebb munkáikat fogják felvonultatni. Az érdeklődő közönség mesterhegedűk, gitárok, hárfák, fúvós hangszerek, historikus és népi instrumentumok közül válogathat.

A Magyar Hangszermíves Céh ebben az évben egy emlékkiállítással emlékezik Bársony Mihály, a Népművészet Mestere halálának huszadik évfordulójára. A tiszaalpári tekerőkészítő és muzsikus meghatározó egyénisége volt a Táncházmozgalom indulásának és a korabeli Pávaköri mozgalomnak. Az általa alapított népdalkör idén 35 éves. A kiállításon láthatók Mihály bácsi hangszerei, különleges hangszerfejlesztései, szerszámai, rajzai, személyes tárgyai.
Népzenei kamarakoncertek II. • 2009. április 5. 11.40–18.20 • Lajtha László terem (II. em.)

Szerkesztő: Árendás Péter
Házigazda: Kádár Ignác


11.40-11.55

Tücsök Citeraegyüttes (Perbál)

12.00–12.15

Kisboróka együttes (Táborfalva)

12.20–12.35

Balla Tibor és tanítványai
12.40–13.00 Suttyomba zenekar
 

13.10–13.25

Csiba Júlia és zenekara

13.35–14.00

KMH FOLK (Stockholm)

14.10–14.30

Magyar Tekerőzenekar
 

14.40–15.40

„Új Élő Népzene 15.” CD-bemutató 
 

15.50–16.10

Virtus együttes és a Márványos Tamburaegyüttes
16.20–16.40 Magos zenekar

16.50–17.10

Tűz Lángja zenekar
 
 17.20–17.40 Fondor zenekar
 17.50–18.20 Téka együttes
Új élő népzene 15.” CD-bemutató • 2009. április 5. 14.40–15.40 • Lajtha László terem (II. em.)

Szerkesztő: Havasréti Pál


cover15

A Táncház Egyesület  1997-ben indította útjára CD-sorozatát, a hetvenes években a Hungarotonnál megjelent „Élő Népzene” lemezek szellemi örökségeként. Új sorozat ez, hiszen újak a válogatás szempontjai és módszerei. Új azért is, mert ezek a műsorszámok máshol még nem jelentek meg, ugyanakkor – népzenéről lévén szó – természetesen nem új szerzeményeket, hanem a néphagyomány által megőrzött dalokat és hangszeres dallamokat hallhatunk. A szereplők közül néhányan szűkebb pátriájuk hagyományainak egyenes folytatói, a többség azonban városi fiatalként kötelezte el magát a népzenével. Ki énekével, ki egy szál hangszerével adja át érzéseit, a vonósok pedig „bandába” tömörülve élvezik a táncház mindennapi gyakorlatában fölfedezett együttmuzsikálás élményét. Más és más tájak és népek muzsikája szól, más és más a hangzás és a stílus, mégis mindegyik darabban egyszerre érhetjük tetten közös kincsünket és az előadók személyiségét.

CD-válogatásunk darabjai – amelyek megjelenését mindig a Táncháztalálkozóra időzítjük – az évente meghirdetett nyilvános pályázaton alapulnak. A zsűri tagjai: Marosi Julianna, Pávai István, Sipos János és Vavrinecz András; sorozatszerkesztő: Havasréti Pál; forgalmazza a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás . Az Új élő népzene teljes sorozata áttekinthető a tanchaz.hu  weboldalon.

track15

Az Új élő népzene 15. (FMVMCD 015) és – a készlet erejéig – a sorozat korábbi darabjai megvásárolhatók a Táncház Egyesület küzdőtéri pavilonjában.

Megosztás