Etno-mozi (vasárnap ) • 2009. április 5. 10.30–18.00 • VIP terem (II. em.)
Szerkesztő: Kovács László (KONKAM Stúdió) • Köszönjük a Duna Televízió és a Dunatáj Alapítvány segítségét.


április 5. vasárnap 10.30
BÖLCSŐDAL – Mester Sándor
rendező: Hajdú Eszter
operatőr: Németh Viktor Csaba, Blaumann Edit
gyártó: Metaforum Film
53 perc

Mester Sándor művésznevén MS3 Közép-Kelet-Európa legtöbbet koncertező gitárművésze. 2004-ben elhatározta, hogy eljuttatja a klasszikus zenét olyan helyszínekre, ahova egyébként nem jutna el. Ekkor kezdte el a 150 koncert elnevezésű turnéját. Kis falvak kocsmáiban, iskoláiban, óvodáiban, művelődési házaiban, templomaiban ad koncerteket és beszélget az emberekkel. Hisz abban, hogy egy kőműves, egy villanyszerelő éppen olyan értő közönség, mint az elegáns koncerttermek elit közönsége. Sőt... Magyarországon és Romániában turnézik évek óta, a négyszázadik koncertet Bukarestben adta az Ady Endre Líceumban 2008 őszén ezen a turnén járt ott stábjával Hajdú Eszter. Beszélgetések a mai klasszikus zenész létről és erdélyi sorsokról. Tabuk nélkül. Koncertek, francia barokk kamarazene, Bartók Gyermekeknek, reneszánsz lantzene, spanyol romantika és a Bölcsődal.

április 5. vasárnap 11.25
TÁNCOLTAM ÉN (Felsőtárkányi szokások)
rendező: Keszthelyi Valéria, Németh Erzsébet
operatőr: Bilku Krisztián, Vozáry Róbert
gyártó: VTV Eger, Forrás Alapítvány

Még élő idős emberek, a Felsőtárkányi Népiegyüttes volt tagjainak visszaemlékezése a táncéletre a lakodalmi és farsangi szokásokon keresztül.

április 5. vasárnap 11.45
ERDÉLYI HAGYOMÁNYŐRZŐK: Gyimes, Felcsík, Szásznagyvesszős – gyűjtések
Bodó-Bán János filmje

április 5. vasárnap 12.45
SZELÍD SZÁLAKON – A NEMEZELÉSRŐL
rendező: Pócs Judit, Rittgasser István
operatőr: Ritgasser István
gyártó: Kecskemétfilm Kft.
35 perc

Ez a film műfajilag átmenetet képez egy portrészerű dokumentumfilm és az ismeretterjesztő film között. A nemezkészítés fázisait mutatja be, a birkanyíráson, a gyapjú feldolgozásán át a különféle nemezelési technikákig. Amiben formabontó és újszerű, hogy a nemezt a mai modern művészeti ágak közé emeli. Célja a nemezkészítés mint az egyik legősibb textilkészítési technika megismertetése és népszerűsítése.

április 5. vasárnap 13.15
PROMENÁD – KIRÁLY ERNŐ PORTRÉ
rendező-operatőr: Hevesy Nándor, Szilágyi Kornél
gyártó: Álomvadász Kft.
52 perc

Király Ernő a vajdasági John Cage zeneszerző, néprajzkutató 1919. március 16-án született Szabadkán. Korán megszerette a zenét, gitározni, pisztonozni és harmonikázni tanult. 1954-től 1983-ig az Újvidéki Rádió magyar népzenei műsorának szerkesztője volt. Értékes népzenekutató munkája során számos magyar, szerb, ruszin és cigány dalt gyűjtött. Mindemellett népi hangszerek gyűjtésével és népi szokások feljegyzésével is behatóan foglalkozott. Zeneszerzőként munkássága alatt változatos művek sokaságát hozta létre. Első figyelemre méltó szerzeményei közé a szabadkai költők verseinek megzenésítése tartozik. Műveiben meghatározó a népzene és az avangárd találkozása. Új hangzások és zenei formák után kutatva két új hangszert konstruált: a magyar népi citerákon alapuló citrafont (1974) és a multimediális tablofont (1976).



április 5. vasárnap 14.10
VASEMBEREK
rendező: Szabó Juli, Lehoczky Tamás
operatőr: Lehoczky Tamás, Csincsi Zoltán
gyártó: Magyarországi Kovácsmíves Céh
18 perc

A film a II. Budapesti Nemzetközi Kovácstalálkozó eseményeit dokumentálja (szakmai bemutatók, kiállítás, különböző nemzetek kovácsainak találkozása).  Külföldi kovácsok és a Magyarországi Kovácsmíves Céh tagjai szólalnak meg, többek között saját életpályájukról és a kovácsmesterség helyzetéről vallanak.

április 5. vasárnap 14.30
HOMO FABER: FARAGÓMESTER
rendező: Kis Klára
operatőr: Bodrossy János
gyártó: Dunatáj Alapítvány
30 perc

április 5. vasárnap 15.00
A MAGYAR NÉPTÁNC TÖRTÉNETE: Az erdélyi legényes; A régi páros táncok
(A 2008-ban elhunyt Pesovár Ernőre emlékezünk.)
rendező-operatőr: Kovács László
gyártó: Konkam Stúdió
2x15 perc

Dr. Pesovár Ernő (1926-2008.)  a magyar néptánckutatás jeles képviselője, aki kutatói munkássága mellett együttesvezetőként és koreográfusként is tevékenykedett, a közelmúltban távozott. Televíziós sorozatával emlékezünk rá.
"Tánchagyományunk ismerete nélkül nem lehet teljes a magyar művelődéstörténetről kialakított képünk. Néptáncaink ugyanis nemcsak az egyes vidékek, hanem a különböző történeti periódusok jellemző vonásait is őrzik. Az egyes történeti korszakok szemléletét, magatartás-formáit híven tükröző formai sajátosságok egyúttal arról vallanak, hogy tánckultúránk együtt lüktetett az európai táncos ízlés változásaival a középkortól a 19. századig. Mindezek egyéni hangvételű megfogalmazását az élmény erejével idézik elénk a hagyományban egymás mellett élő táncaink, melyek tehát nemcsak a magyar, de az egyetemes művelődéstörténet számára is nélkülözhetetlen tanulságokkal szolgálnak."


április 5. vasárnap 15.30
MAGYARORSZÁGI NÉPI VISELETEK: VÉMÉND
rendező-operatőr: Kovács László
gyártó: Konkam Stúdió, Muharay Szövetség
28 perc

A „Magyar Népi Viseletek” c. videosorozat első darabja öt tájegység, közelebbről Bag, Decs, Jászság, Kalocsa-vidék, Rábaköz, Baranya, Felvidék, Kalotaszeg  paraszti viseleteit mutatja be 11  kisfilmen. Ebben a filmben a baranyai Véménd német népviseletével ismerkedhetünk meg. A különböző korosztályok részvételével, az ünnepi és hétköznapi élethelyzetek felidézésével, szeretnénk felhívni a figyelmet az öltözetek életkor, alkalom, egyéniség szerinti változatosságára, sokszínűségére.
A sorozat felvételeit igyekeztünk eredeti környezetben készíteni, hogy ez által is képet adjunk az öltözködést meghatározó tájegység, település hangulatáról. Ismertető szövegünk tartalmazza a viselet kialakulásának meghatározóit, a bemutatott viseletek leírását. Kazettánkat ajánljuk mindazoknak, akik érdeklődnek a népi viseletek iránt. Ajánljuk táncegyütteseknek, kik filmünket használhatják színpadi kosztümjeik elkészítéséhez. Ajánljuk hagyományőrző közösségeknek, kiknek filmünk modellként szolgálhat hagyományos viseletük rekonstrukciójához. Azok is használhatják azonban felvételeinket, kik szabásformák, díszítőmotívumok, hímzések iránt érdeklődnek. Készült a Muharay Szövetség szervezésében és megbízásából.

április 5. vasárnap 16.00
UTOLSÓ ÓRA: KALOTASZEGI BÁL
rendező-operatőr: Sára Csobán
gyártó: Fonó Budai Zeneház
43 perc

A film a Fonó Budai Zeneházban megrendezett Utolsó Óra táncházi program hagyományőrző báljait mutatja be egy szubjektív nézőpontból. Ez a nézőpont egy erdélyi fiatalemberé, aki egyben a film alkotója is...

április 5. vasárnap 16.45
ÉLETEK ÉNEKE – erdélyi zenészsorsok
rendező: Bereczki Csaba
operatőr: Nemes Tibor
gyártó: Dialóg Filmstúdió
100 perc

Egy faluban, valahol Románia közepén, néhány ember állja körbe a 76 éves korában elhunyt híres magyar cigányzenész (Fodor Sándor „Neti”) sírját. Halálhírére összesereglett a régió összes zenésze, hiszen mindnyájan őt tekintették mesterüknek. Itt és most, mesterük emlékére zenélnek. A Mester elment, de egy új banda születik, a 27 tagú zenekar. A zene a főszereplők életének része, akár a levegő, vagy az étel. Egyszerű, természetes, varázslatos. A film ezeket a tragikus és örömteli pillanatokat láttatja esendő és sikeres sorsokon keresztül, mint egy szelíd road-movie. (Közreműködnek a szászcsávási banda tagjai, az időközben eltávozott Zerkula János és sokan mások...)