XLII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2023. április 14–16.
 

JoomBall - Cookies

Aprók Bálja • 2007. március 31. 10.00–17.00 • Küzdőtér
Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület programja
Rendező: Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Közép-magyarországi Régiója (elnök: Varga Edit)
Társrendező: Közép-magyarországi Folklórszövetség (elnök: Szigetvári József)
Főrendező: Neuwirth Annamária
Háziasszony: Strack Orsolya10.00 Nyitó felvonulás (Forrás; Tököli Délszláv; Gödöllő; Ecseri Szlovák és Szigetszentmártoni Sváb Táncegyüttesek; muzsikálnak az együttesek zenekarai
10.20 Mezőföldi táncok - ugrós és eszközös táncok (Sági Susan-Gálber Attila-Tóth László; Pesovár Ferenc AMI, Ifjúforrás Néptáncegyüttes-Százhalombatta; Bara zenekar)
10.50 Délszláv táncok (Blahó Márta-Halász László; Délszláv Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja-Tököl; Kolo Együttes)
11.20 Galgai gyermekjátékok (Tóth Judit; Gödöllő Táncegyüttes utánpótlás csoportja)
11.35 Galgai verbunk és friss (Széphalmi Zoltán-Tóth Judit; Gödöllő Táncegyüttes utánpótlás csoportja; Unger Balázs és barátai)
12.05 Ecseri szlovák táncok (Suba Éva-Harazin Piroska; Zöld Koszorú Néptáncegyüttes Ifjúsági Csoportja-Ecser; Újhartyáni Fúvószenekar)
12.30 Mesemondás - daltanulás (Fábián Éva)
12.45 Bukovinai székely táncok (Fitos Dezső-Kocsis Enikő; Lippentő Táncegyüttes-Győr; Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja; Makó Péter és barátai)
13.15 Játékok óvodásoknak - „Kör-kör, ki játszik?” (Hudákné Farkas Sára; Cseppcsepel Táncegyüttes-Budapest)
13.30 Cigány táncok (Rostás Iván-Rostás Magdolna; Amaro Khelymo Táncegyüttes-Csömör; Khamoro együttes)
14.00 Gyermekjátékok - „Áspis, kerekes” (Hudákné Farkas Sára; Cseppcsepel Táncegyüttes-Budapest)
14.15 Mezőföldi üveges, lassú és friss csárdás (Zsille Dóra-Kovács Henrik; Pesovár Ferenc AMI, Ifjúforrás Néptáncegyüttes-Százhalombatta; Bara zenekar)
14.50 Sváb táncok (Steer Mónika; Lustige Kinder Táncegyüttes-Szigetszentmárton; Sándor Károly és barátai)
15.20 Püspökhatvani csárdás és friss (Széphalmi Zoltán-Tóth Judit; Gödöllő Táncegyüttes utánpótlás csoportja; Tücsök zenekar, Pál Lajos vezetésével)
16.00 Román táncok (Lakatos András-Széles Zsanett; Cerbul de Aur Román Néptáncegyüttes; Falkafolk zenekar)
16.30 Moldvai táncok (Tündik Tamás-Szilágyi Angéla; Naputánjárók Táncegyüttes-Külsőrekecsin, Románia; Napforgó Táncegyüttes-Budaörs; Földi Lehel és a Sültü zenekar)

Az Aprók Bálján közreműködnek még a Bihari Aprók és Gyermekcsoport (Budapest), a Kiscsepel Táncegyüttes (Budapest), valamint az együttesek vezetői és zenekarai.
Népművészeti kirakodóvásár • 2007. március 31.-április 1. 10.00–18.00 • Küzdőtér
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) programjaA Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ), mint a tárgyalkotó népművészek, kézművesek, népi iparművészek országos szakmai szervezete immár huszonhetedik alkalommal résztvevője és társrendezője a Táncháztalálkozónak.

A népi kultúra legnagyobb seregszemléjén a zene és tánc mellett minden évben jelen vannak a hazai és a határon túli legjelesebb kézműves mesterek.

A hagyományőrző kirakodóvásáron számtalan ritka mesterséggel találkozhat a közönség, és a kézműves portékák megvásárlására is mód nyílik: kiváló népi hangszerek, eredeti szőttesek, ízletes mézeskalácsok, faragott bútorok és fazekas termékek várják vásárlóikat. Kalotaszegről és Székről érkező népművészek gyönyörű régi és új viseletekkel, hímzésekkel színesítik a rendezvény hangulatát.

A rendezvény mindkét napján gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják a különböző mesterségeket. A küzdőtéren játszóház működik az Esély Alapítvány, a nádudvari Kézműves Iskola és a dr. Kresz Mária Alapítvány szervezésében, ahol számtalan érdekes népi játékba és mesterségbe lehet belekóstolni, mint például a korongozás, agyagozás, edénydíszítés, fonalmunkák, zsinórozás, hálókötés, körmönfonás vagy a rongybabakészítés. Lesz még itt vásári fényképeszkedés, gombócszedés, babos társasjáték, óriás ördöglakat, logikai fajátékok, továbbá kötélverés, könyvkötés, kosárfonás, gyékényjátékok, csuhémunkák, keszkenőkészítés, textiljátékok, gyöngyfűzés és gyertyamártás...
Kézműves foglalkozások • 2007. március 31.-április 1. 10.00–18.00 • Küzdőtér
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) programjaA Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ), mint a tárgyalkotó népművészek, kézművesek, népi iparművészek országos szakmai szervezete immár huszonhatodik alkalommal résztvevője és társrendezője a Táncháztalálkozónak.

A népi kultúra legnagyobb seregszemléjén a zene és tánc mellett minden évben jelen vannak a hazai és a határon túli legjelesebb kézműves mesterek.

A hagyományőrző kirakodóvásáron számtalan ritka mesterséggel találkozhat a közönség, és a kézműves portékák megvásárlására is mód nyílik: kiváló népi hangszerek, eredeti szőttesek, ízletes mézeskalácsok, faragott bútorok és fazekas termékek várják vásárlóikat. Kalotaszegről és Székről érkező népművészek gyönyörű régi és új viseletekkel, hímzésekkel színesítik a rendezvény hangulatát.

A rendezvény mindkét napján gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják a különböző mesterségeket. A küzdőtéren játszóház működik az Esély Alapítvány, a nádudvari Kézműves Iskola és a dr. Kresz Mária Alapítvány szervezésében, ahol számtalan érdekes népi játékba és mesterségbe lehet belekóstolni, mint például a korongozás, agyagozás, edénydíszítés, fonalmunkák, zsinórozás, hálókötés, körmönfonás vagy a rongybabakészítés. Lesz még itt vásári fényképeszkedés, gombócszedés, babos társasjáték, óriás ördöglakat, logikai fajátékok, továbbá kötélverés, könyvkötés, kosárfonás, gyékényjátékok, csuhémunkák, keszkenőkészítés, textiljátékok, gyöngyfűzés és gyertyamártás...
Kodály Zoltán kórusművei • 2007. március 31. 18.30 • Küzdőtéri nagyszínpad
A Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikara műsoraVezényel: dr. Lakner Tamás

Ady Endre: Fölszállott a páva • Katonadal • Kölcsey Ferenc: Huszt • Ének Szent István királyhoz • Hej, Büngözsdi Bandi • Karádi nóták

„Zónában” • 2007. március 31. szombat 19.00 • Küzdőtéri nagyszínpad
Mezőségről érkező táncosok és zenészek műsora

Szerkesztő: Busai Norbert
Zenészek: Magyarpalatkáról, Erdőszombattelkéről és Budatelkéről
Táncosok: Visából, Mezőkeszüből, Magyarpalatkáról, Magyarszovátról, Ördöngösfüzesről, Szépkenyerűszentmártonból és BudatelkérőlMegosztás